Gergely Dezideriu, vd för European Roma Rights Centre. Foto: Peter Lindberg/Sveriges Radio.
Stockholm Human Rights Award

Arbete för romers rättigheter prisas i Stockholm

3:17 min

Årets pristagare av Stockholm Human Rights Award är Thomas Hammarberg och European Roma Rights Centre, ERRC. Thomas Hammarberg har under sin tid som Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter arbetat hårt för att förbättra situationen för romerna. ERRC för sin kamp från sitt högkvarter i Ungern, som är ett av de länder där romernas ställning är mest utsatt, säger vd:n Gergely Dezideriu.

Gergely Dezideriu som är vd för European Roma Rights Centre berättar om hur organisationen jobbar för att motverka rasism och diskriminering mot romer i Europa. Han berättar hur deras jobb är att försöka utmana regeringar och lagar där romer diskrimineras och allt detta gör de genom att försöka lyfte dessa ärenden både till nationella och internationella domstolar och där representerar de sedan romerna på olika sätt. Som till exempel i den internationella domstolen i Strasbourg.

Vad har ERRC åstadkommit sedan ni startade 1996?

– Vi har klarat av att framgångsrikt utmana diskrimineringen mot romer i många områden inför mänskliga rättigheternas domstol. Vi har lyckats få ett erkännande att diskrimineringen är helt fel och att övergrepp mot romer inte bara är fel utan även att diskrimineringen mot romer måste få ett slut. Ytterligare något vi har lyckats med är att få kompensation i 500 fall under de 15 år vi har varit verksamma och jobbat för romernas mänskliga rättigheter. Vårt mål är att fortsätta så och vi ser också att regeringar i olika länder inte gör tillräckligt för romerna i Europa vilket vi också vill ändra på, säger Gergely Dezideriu.

För en organisation som ERRC måste detta pris betyda ganska mycket efter att ha jobbat närmare 16 år med att försöka vinna kraft för romernas rättigheter i Europa? 

– För oss är det en stor ära att ta emot detta pris samtidigt som det blir som ett erkännande att vårt jobb har fått uppmärksamhet utav en sån prestigefylld kommitté som denna. Å andra sidan är detta även ett viktigt erkännande för det romska folket och lyfter fram kampen mot diskriminering. Det här är vad vi gör och det är viktigt för oss att vår kamp mot diskriminering lyfts fram och uppmärksammas.

Slutligen menar Gergely Dezideriu att det är viktigt för folket i Europa att få veta att situationen är nästintill ohållbar för romerna.

Stockholm Human Rights Award delas ut av Sveriges Advokatsamfund i Berwaldhallen på måndagseftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista