Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX

Inga lojalitetsproblem vid dubbelt medborgarskap

"Man kan bli statsminister"
4:56 min

Vilka begränsningar sätter ett dubbelt medborgaskap när man söker jobb? Frågan har blivit aktuell efter att Sverigedemokraterna i en riksdagsmotion krävt att personer som har ett medborgarskap utöver det svenska inte ska kunna väljas in i riksdagen. Kan man bli statsminister till exempel? SR Internationals reporter Kavoos Akhtari tog reda på saken.

– Det verkar som om man kan bli statsminister om man har dubbelt medborgarskap. Det finns som jag kan se finns de inga särskilda bestämmelser alls om dubbla medborgarskap, utan det står bara att man ska vara svensk medborgare, säger Göran Sundström, statsvetare på Stockholms universitet.

Det var 2001 som Sverige fick en ny medborgarskapslag, som gjorde det möjligt att ha ett dubbelt medborgarskap, och i dag behåller de flesta av dem som blir svenska medborgare sitt gamla medborgarskap. Förra året var det 36 000 personer som blev svenska medborgare.

Men många har också dubbelt medborgarskap utan att veta om det. Iranier till exempel blir automatiskt medborgare och det är inte lätt att ge upp sitt iranska medborgarskap. Hanif Bali, moderat riksdagsledamot, är både svensk och iransk medborgare och han tycker inte att Sverigedemokraternas förslag är genomtänkt.

– Det är ett ganska löjligt förslag. Det är oseriöst och ogenomtänkt, och det hindrar de facto väldigt många att kondidera till riksdagen. Till exempel kan den iranska minoriteten i Sverige kan inte säga upp sitt medborgarskap, inte ens deras barn eller barnbarn kan säga upp det, säger Hanif Bali.

Så statsminister och riksdagsman kan man bli med dubbelt medborgarskap. Andra jobb då? Går det att få jobb på säkerhetspolisen eller försvaret?

– Det går bra att jobba här om man har dubbelt medborgarskap, det är inget problem med det, säger Säpos personalchef Eva Kramér Jensfelt.

Jag provar även med försvarsmakten. Göran Olsson är ansvarig för juridiska avdelningen på försvaret.

– Det finns i säkerhetsskyddslagen krav på att man ska vara svensk medborgare, och är man svensk medborgare så uppfyller man det kravet, så för närvarande i alla fall accepterar Sverige dubbelt medborgarskap, säger Göran Olsson på försvaret.

Det var tidigare i höstas som Sverigedemokraterna la fram en motion där de vill förbjuda personer med dubbelt medborgarskap att bli riksdagsledamöter. Förslaget uppmärksammades i förra veckan när det avslöjades att Sverigedemokraterna velat kartlägga hur många riksdagsledamöter det är som har dubbelt medborgarskap. Men vad är det som är problemet då? Varför vill man ha ett förbud?

– Det blir märkligt när man har en situation när man har dubbla lojaliteter. Man är lojal med två länder samtidigt, sa Mattias Karlsson, som är vice gruppledare för SD i riksdagen.

Sverigedemokraterna ser en risk för dubbla lojaliteter. Men vilka problem har då våra myndigheter haft med det?

– Nej, vi har inte haft några problem med det, utan det har fungerat bra, säger Eva Kramér Jensfelt på Säpo.

Inte heller Göran Olsson på försvaret har stött på något fall där lojaliteten brustit av ett dubbelt medborgarskap.

– Jag känner inte till alla fall när det skulle ha kunnat vara sådana diskussioner, men jag kan inte påminna mig om att det varit något sådant, säger han.

Något problem med dubbla lojaliteter verkar inte finnas, vare sig hos Säpo eller försvaret. Och att mäta någons lojalitet med medborgarskap som verktyg låter sig inte göras, säger riksdagsledamoten Hanif Bali.

– Det är ett resonemang som inte går ihop. Om man är så rädd för att någon ska infiltrera den svenska riksdagen, då är det väldigt lätt, då säger de upp sitt medborgarskap i det land som skickat ut dem, så tycker Sverigedemorkaterna att det är lugnt. Om det finns en hotbild eller intressekonflikt, så har vi myndigheter som har hand om det. Vi har Säpo som gör utredningar och så vidare. Så medborgarskap är ett väldigt trubbigt instrument för att få veta var folks lojaliteter ligger någonstans, säger den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".