Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hundratals ungdomar samlades på förmiddagen utanför Plusgymnasiet i Göteborg för att protestera mot att skolflickor hängts ut på nätet. Foto: Alexander Ehn/SCANPIX
KRÄNKNINGAR PÅ SOCIALA MEDIER

Upploppet i Göteborg överraskar nätexperter

Kraften och snabbheten i förloppet kring tisdagens oroligheter i Göteborg – där gymnasieelever startade ett upplopp efter att flickor hängts ut som "horor" och "slampor" på nätet – överraskar de två experter på sociala medier som SR International har talat med.

– Jag är väl lite överraskad över själva storleken och intensiteten, och kanske framför allt hastigheten i hur det här utvecklades till att bli en sådan fysisk manifestation med en så stor samling utav människor, säger Internetjournalisten Jack Werner.

Men att saker av det här slaget händer är mindre överraskande, säger Jack Werner. Ju mer sociala medier växer och blir en allt viktigare del av våra liv, desto mer känslor kommer de att väcka, konstaterar han.

Det var på tisdagen som flera hundra ungdomar samlades utanför Plusgymnasiet i Göteborg, för att protestera mot ett konto på fotodelningstjänsten Instagram, där främst flickor pekats ut som lösaktiga. Grupper av ungdomar gick till angrepp med flaskor och stenar och under en tid hade inte polisen läget under kontroll. Även under onsdagen har det blossat upp bråk i Göteborg.

Martin Berg är doktor i sociologi på Högskolan i Halmstad och även han blev förvånad över kraften i tisdagens händelseförlopp.

– Att människor baktalar varandra och pratar skit om varandra, det är väl något som har försiggått i alla tider, men att det sedan får den här typen av dimensioner, som leder till nästan upplopp på en skola och på gatan är så klart en smula förvånande. Men det jag tycker är spännande här är också att se hur verkligen det digitala spiller över i det fysiska vardagslivet, säger han.

Här öppnar sig också möjligheter att organisera sig snabbt kring andra frågor, med en tydligare politisk agenda till exempel, säger han.

Journalisten Jack Werner pekar på den stora demonstration som snabbt organiserades efter att Sverigedemorkaterna kom in i riksdagen. Även den tillkom snabbt efter ett upprop på sociala medier.

Och den debatten efter händelserna i Göteborg borde inte handla om hur vi ska kunna reglera de sociala medierna, säger Jack Werner, utan om vilka attityder som finns i samhället.

– Det viktiga är inte att förbjuda olika typer av nya verktyg, utan det viktiga är att ha en närvarande och medveten dialog om vilka saker de för med sig. Så vad som är viktigt här är att bearbeta attityder, de attityder som blir tydliga genom den här sortens händelser, säger Jack Werner.

Sociologen Martin Berg håller med. Förutom att händelserna i Göteborg visar hur välintregerade sociala medier är i unga människors liv, och att vad som händer där, händer på riktigt, förutom det så visar det också på vilket sorts samhälle vi faktiskt lever i. Och ska vi rusta oss för den nya digitala verkligheten, så är det snarare där man ska börja, säger Martin Berg.

– Det här är väl också ett teckan på att vi lever i en ganska kall och hård värld. Och att vi i så fall får sätta in insatserna på att försöka förstå hur det kommer sig att människor faktiskt har en sådan brist på solidaritet eller närhet eller vilket ord man nu vill använda. Det här är kanske snarare ett symptom på något, än nånting annat, säger Martin Berg, doktor i sociologi och forskningsledare vid Högskolan i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".