Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritiserat projekt skapar oro bland papperslösa

Publicerat onsdag 30 januari 2013 kl 07.26
"Det ökar diskrimineringen"
(2:28 min)
Reva-projektet startade på försök i Malmö 2010. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Ett kritiserat projekt för att effektivisera utvisningar av personer som nekats uppehållstillstånd har snart införts i hela landet. Projektet som kallas Reva, Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete, infördes först på försök i Skåne, där det mötte hård kritik, även från politiskt håll. Hanna Thomé är vänsterpartistiskt kommunalråd i Malmö och menar att den ökade kontroll som projektet innebär skapar otrygghet, både bland papperslösa och svenska medborgare.

– Vi har ju sett att det påverkar människor som bor i Malmö, och att det ökar diskrimineringen på gator och torg. Det är även personal som larmar om att papperslösa ungdomar som behöver hjälp inte vågar gå till de ställen där de kan få hjälp.

Det är både organisationer som arbetar med att stödja papperslösa och till exempel personal på psykiatriska mottagningar som vittnar om en ökad oro bland papperslösa.

Enligt kritiken har polisen efter Reva-projektet börjat använda sig av nya metoder, som att hitta papperslösa genom listor över borgerliga vigslar och genom en ökad kontakt med barnpsykiatrin.

Kristina Hallander Spångberg är chef på gränspolisen i Malmö och hon bekräftar att man använder sådana metoder. Men enligt henne är det inte något som kommit med Reva-projektet. Däremot att polisens nu genomför fler kontroller.

– Vi har organiserat oss annorlunda. I Reva kategoriserar man ärenden efter hur svåra de är att verkställa. Och vi har organiserat personalen så att man jobbar med samma typ av ärenden. Vi har tittat på var någonstans personerna som omfattas av besluten anträffas. Det är snarare en konsekvens av reva att vi har blivit effektivare som lett till ökade kontroller.

Projektet är ett uppdrag av regeringen för att öka antalet genomförda utvisningar och är ett samarbete mellan Polisen, Kriminalvården och Migrationsverket. Reva ska införas i hela landet, och nu har man bara Stockholm och Jämtland kvar. På Migrationsverket är Maria Beiron projektledare.

– Syftet med Reva-projektet är att korta handläggningstider och att öka effektiviteten i de arbetet som rör personer som inte medverkar till ett självmant återvändande. Det är ju ett prioriterat område att jobba med återvändande och då behöver man göra det på ett effektivare sätt. Det handlar väl också om att använda skattepengar på ett bra sätt.

Men att det skulle finnas någon koppling mellan ett ökat antal asylsökande och behovet av att öka antalet utvisningar, anser hon inte.

– Det är ingen koppling till antalet personer som kommer. Det är ju fortfarande samma lagstiftning, och att de som behöver skydd ska ha skydd, och vice versa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".