Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Migrationsminister Tobias Billström. Foto: Scanpix

Arbetskraftsinvandring trots stor arbetslöshet

"Arbetsgivaren är ju ute efter billig arbetskraft"
1:37 min

Två tredjedelar av de arbetstillstånd som utfärdats sedan 2008 har varit till yrken där den inte krävs någon utbildning eller förkunskap och inom områden där det redan finns många arbetslösa. Trots att arbetskraftsinvandringen ska vara behovsstyrd. Det visar en utredning som LO gjort. Thord Ingesson på är utredare.

– Vi menar på att det här är ett tecken på att det är konstigt. För i Sverige har vi en arbetslöshet på 8-10 procent, och det är ingenstans i Sverige det är svårt att rekrytera i de här branscher. Det andra är att hela EU har en gemensam arbetsmarknad, så det finns minst 10 miljoner till arbetssökande som kan ta det. Men istället väljer man att gå till tredje land, säger han.

Det var 2008 som regeringen reformerade systemet för att göra det enklare för företag att ta in arbetskraft från länder utanför EU. Nytt var att arbetsgivarna nu själva tilläts bedöma behovet av att ta hit arbetskraft. Men enligt Thord Ingesson på LO är det uppenbart att det inte rör sig om brist på arbetskraft eller en avsaknad av viss kompetens i Sverige, utan en möjlighet för företag att spara pengar.

-Vi förstår ju vad det är. Arbetsgivaren är ju ute efter billig arbetskraft som är lite rättslös, och det är därför man går via det här systemet.

Men enligt migrationsminister Tobias Billström fungerar systemet väl.

– Ja, hela tanken med behovsstyrd arbetskraftsinvandring är ju att den ska fylla behov som finns på den svenska arbetsmarknaden, och det tycker jag att den väl gör, säger han.

Även om det då sker på områden där det redan finns en villig arbetskraft i Sverige?

– Det är viktigt att komma ihåg att den svenska arbetsmarknaden inte fungerar som att det automatiskt innebär ett jobb in ett jobb ur. Den svenska arbetsmarknaden är inte en viss mängd arbetstillfällen som ska distribueras på en viss mängd människor. Så har det aldrig varit och så kommer det aldrig att bli, säger migrationsminister Tobias Billström.

#text=5425453# för personer som söker asyl i Sverige att få möjlighet att stanna. Både för att få komma till Sverige för att söka asyl, och för personer som nekats asyl att få stanna. Abbas från Turkiet har sökt asyl i Sverige flera gånger, men nu har han istället ansökt om arbetstillstånd för att få stanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".