Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett farligt jobb i Stockholm. Foto: Erik G Svensson. SCANPIX.

Sämre villkor för många jobbsökande från EU

"Visst, jag försöker bara hjälpa dig"
3:52 min

Invandrarströmmen från södra Europa har mer än fördubblats sedan 2010, till omkring 5 000, i krisens spår. Men det är inte alla som flyttar till jobb och ekonomisk trygghet. Istället möter många arbetslöshet eller utnyttjas på en svart arbetsmarknad med extremt låga löner.

– En frustrerande erfarenhet. Du får inget stabilt jobb och man upplever ingen trygghet. Arbetsgivaren försöker utnyttja dig men säger i samma veva: Visst, jag försöker bara hjälpa dig, säger Jimmy, som kom till Sverige i november i fjol tillsammans med sin fru och 6 år gamla son.

De sålde allt i Spanien för att kunna komma till drömlandet, säger han. Och det första han gjorde i Stockholm var att köpa månadskort på SL, skaffa mobiltelefon och en karta och började resa kors och tvärs över Stockholm för att orientera sig i staden. Under tre månader jobbade han delvis som städare, målare, flyttgubbe och snöröjare. Alla hans arbetsgivare var småföretagare som betalade låg lön svart eller inget alls, säger Jimmy,

– Här är det många som säger att "det finns mycket jobb, oroa dig inte". Man köper ett månadskort för att man litar på att man ska få jobba hela månaden, men i verkligheten får man jobba under högst en eller två veckor. Och dessutom måste man höra "sagan" om att den första månaden inte betalas, säger han.

2012 godkände Migrationsverket uppehållsrätter för drygt 5 000 personer från krisländerna Spanien, Grekland, Italien, Portugal och Irland. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2010, enligt verkets statistik. Men mörkertalet kan vara stort.

Francisco Rodríguez Vita, ordförande för det Spanska Riksförbundet, träffar ofta spanjorer som har kommit till Sverige med sin familj, utan något jobb eller några kontakter. Ofta med låg utbildning och redo att acceptera att jobba för väldigt låga löner.

– Jag fick veta att det finns människor som jobbar för 30-35 kronor i timmen och senare efter en och halvt månad har de inte fått något alls. Det är ofta inom städbranschen, snöröjning på taket utan de rätta kläderna och verktygen. Är man desperat gör man vad som helst... man måste äta, säger Francisco Rodriguez.

Många vänder sig till frivilligorganisationer och hankar sig fram några månader, eller kanske till och med år. Andra, som Jimmy och hans familj, reser tillbaka till hemlandet Spanien. Han säger att han inte ångrar denna erfarenhet, men han vill berätta för sina vänner att drömmen om Sverige bara är en vacker fantasi.

– I Spanien säger man att Sverige är som den amerikanska drömmen. Men det är inte så. Det är många som har det dåligt eftersom de är envisa eller är för stolta och säger "det här kan jag klara". Jag träffade en som bott 9 år och han lever fortfarande under samma villkor: var tredje månaden byter han bostad och han får knappast något jobb, säger Jimmy som snart reser tillbaka till Spanien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".