Ullenhag: Inga planer på skärpt flyktingpolitik

2:32 min

Regeringen har inga planer på att strama åt invandringspolitiken. Det säger integrationsminister Erik Ullenhag, efter den moderate migrationsministern Tobias Billströms utspel nyligen om att "sänka volymerna" på både asyl- och anhöriginvandringen. Ullenhag deltog på tisdagen på ett seminarium om hur man ska förbättra möjligheten för somaliesvenskar att integreras.

– För Folkpartiet är det viktigt att stå upp för en human flyktingpolitik och för att vi ska vara öppna mot omvärlden. Olika partier har olika programgrupper. Det finns inga planer från regeringen att skärpa flyktingpolitiken, säger Erik Ullenhag.

Det var i samband med att Moderaterna presenterade en arbetsgrupp som ska utforma partiets integrations- och migrationspolitik, som migrationsminister Tobias Billström sa att man behöver diskutera och se över nivåerna på invandringen till Sverige.

När Erik Ullenhag idag deltog på ett seminarium där tankesmedjan Fores lanserade en ny antologi om somalier i Sverige, så slog han alltså fast att det inte finns några planer på att skärpa den svenska flyktingpolitiken. Istället pekade han på de svårigheter som somalier haft att återförenas med sina anhöriga i Sverige som ett stort problem när det gäller möjligheten att integreras i det svenska samhället. Den frågan håller nu på att lösas, sa han.

Alla människor är individer, konstaterade Erik Ullenhag, och samtidigt som det finns en hög arbetslöshet bland svensksomalier, finns det också många exempel på personer som lyckats här. Ändå är somalier en utsatt grupp, ofta utsatt för fördomar, och det ställer krav på politiken, sa Ullenhag.

– Det handlar om ett politiskt ledarskap att ständigt ta debatten och kampen mot främlingsfientlighet, mot rasism. Sedan på lång sikt handlar det också om hur Sverige förändras. Får du in fler personer med bakgrund i Somalia i äldreomsorgen, eller om du får en somalisk läkare, så bryter också det ned fördomar. Går jag till doktorn och mår dåligt, och så hjälper en svensksomalisk läkare mig att må bättre, så blir det lite svårare för mig att tycka illa om somalier därefter. Så en mer lyckad integration bryter ned fördomar. Men vi behöver samtidgt stå upp mot främlingsfientlighet och har en skarp diskrimineringslagstiftning, sa Erik Ullenhag.

Under seminariet gjorde Erik Ullenhag jämförelser med den stora invandringen från Balkan på 1990-talet. Vi har mycket att lära av det exemplet, anser han.

– Poängen med att sätta in flyktingströmmar i ett historiskt perspektiv är att vi hade kunnat haft en liknande debatt här på Fores för femton eller tjugo år sedan om invandringen från Balkan. Den var betydligt större än de som kommit från Somalia. Och ungefär samma frågor ställdes. Idag ser vi att väldigt många av dem som flydde från Balkan har kommit in i det svenska samhället, har ett jobb och bidrar, och då har också fördomar brutits, och det är precis samma resa vi behöver göra med människor som har flytt från Somalia, sa integrationsminister Erik Ullenhag.

Anders Ljungberg Kenadid Mohamed

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista