Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Projekt för unga hemlösa får förlängt förtroende

Published måndag 11 februari 2013 kl 15.05
"Vårt uppdrag är att få bort unga från härbärge"
(3:20 min)
Foto: Bela Szandelszky/Scanpix

Bostadsprojekt Botorget i Stockholm, som drivs av Stockholms stad, ska hjälpa unga hemlösa få någonstans att bo. Det skulle ha avslutats för några veckor sedan, men förlängs nu till årsskiftet. Tanken är att fånga upp och hjälpa unga Stockholmare mellan 18 och 25 som är hemlösa eller som riskerar att bli hemlösa, innan de hamnar på härbärgen.

Projektledaren Anette Arebo tycker det är viktigt att unga hemlösa hålls borta från vanliga härbärgen, där de kan träffa äldre hemlösa som kan ha andra problem.

– Vårt uppdrag är är att få bort unga från härbärgen, för det är ingen bra plats för någon, absolut inte för unga, och absolut inte för unga som inte är i missbruk. Så det har vi lyckats ganska bra med. Tyvärr så är det ändå en ökad siffra med härbärgeslogi.

Botorget ska ge unga stöd när de letar efter bostad, hjälpa dem i sina kontakter med myndigheterna och ge dem tillgång till telefoner, datorer och kopiatorer. Projektet, som startades ifjol, ska hjälpa de unga hjälpa sig själva, men det finns också några akutplatser för de som verkligen behöver någonstans att bo omgående.

– Vi har ett samarbete med stadens drogfria stödboende. Det betyder att man kan få plats på en kortare tid. Och sedan så har vi sex platser här på Krukmakargatan, men här kan man inte vara inne i något aktivt missbruk, och man kan inte ha någon större psykisk ohälsa. Det ska mera vara att man inte har någon nätverk och man behöver mer hjälp och stöd med sitt bostadssökande. Och då kan man få det dagligen av oss här, på dagtid.

Enligt en rapport från Stockholms stad ifjol så är runt 250 Stockholmare mellan 20 och 25 hemlösa, och en större andel av dem är kvinnor än genomsnittet bland Stockholms hemlösa.

En av dem som får hjälp av Botorget är Sara.

– Det är väldigt svårt att hitta bostad eller försöka hitta någonting på egen hand, för att jag inte hade jobb, och jag mår inte bra själv. Så det blir ganska svårt. Så då vände jag mig hit, så det blir enklare, säger Sara, som egentligen heter något annat.

Att vara ung och bostadslös betyder för många att de är tvungna att flytta runt och bo hos sina vänner, men det är inte en lösning som håller i längden, säger projektledaren Anette Arebo:

– Den största skillnaden är att de flesta äldre har varit inne i samhället. De har kanske haft en lägenhet och prövat på. De har kanske arbetat, men av någon anledning så gör man inte det längre. De unga som vi jobbar med, de har inte kommit ut i samhället, i sysselsättning eller med någon bostad. Man kommer direkt från föräldrarhemmet. Det vanligaste är att de unga vi möter har flyttat runt hos kompisar. Det håller ett tag, men sedan så funkar det inte längre.

Kan man säga att hemlösheten bland unga är lika synligt som hemlösheten bland vuxna?

– Nej, jag tror det syns mindre. Det syns mindre på unga. Idag kan man kanske inte se på utsidan att någon är hemlös. Och inte om du är ung dessutom, för klädmodet är inte riktigt så, utan det är först när du kommer närmare personen som du kan se och känna att här är någonting annat.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".