Pressad allians möts i Maramö

4:16 min

Åtta månader efter att Centerledaren Annie Lööf bjöd in till mötet, träffas på måndagen de fyra alliansledarna i Lööfs hemby Maramö i Småland. Det är en borgerlig regeringsallians som pressas av hög arbetslöshet, påståenden om att man är trött och idélös och av Centerns och Kristdemokraternas usla opinionssiffror. Dessutom ser de inte ut att trivas lika bra ihop längre, säger Heidi Avellan, politisk redaktör på oberoende liberala Sydsvenskan.

– Det som hände under Maud Olofssons tid var att de hela tiden visade den här lusten att göra saker ihop. De insåg att det var viktigt att se ut som om de hade kul tillsammans. Det är ju helt borta nu. De ser lite trötta ut, säger Heidi Avellan.

Det var i Almedalen i somras som Annie Lööf överraskade alla med att bjuda in de övriga alliansledarna till Maramö för att bilda en "alliansen 2.0", som hon uttryckte det. Det skedde efter att hon bland annat hade klagat på det saknades "reformiver" i alliansen. Utspelet skapade en del irritation inne i alliansen, det tog åtta månader att få till mötet, men nu hålls det alltså.

Ambitionen är att återupprepa succén från mötet i Högfors 2004. Det var då som den förra Centerledaren Maud Olofsson bjöd in sina borgerliga partiledarkollegor till sin hemby i Västerbotten, något som ledde fram till bildandet av alliansen och så småningom också till valsegern 2006.

Utmaningarna är andra nu, men precis som då handlar det om att lägga upp strategin inför kommande val och även om att bestämma vilka frågor man ska samarbeta om och inte, säger Heidi Avellan.

– Det är åtminstone nu som de måste bestämma vilka frågor som inte ligger i samarbetet till exempel. Det är förmodligen värdefullt för de här tre småpartierna i alliansen att ha en delvis egen politik. Kristdemokraterna och Centern har ju legat riktigt illa till i senare opinionsmätningarna. De ligger under 4 procent. De måste kunna profilera sig på någonting, och det gäller också Folkpartiet egentligen.

Ja, även om de andra partierna börjat göra utspel i skolfrågan, så är det naturligt att man i alliansen fortsätter låta Folkpartiet vara skolpartiet i regeringen. Centern får till exempel ta de gröna frågorna och Kristdemokraterna får fortsätta profilera sig i socialpolitiken, säger Heidi Avellan. Medan Moderaterna får ta på sig rollen som det statsbärande partiet, som klarat Sverige genom finanskrisen med bibehållen stark ekonomi.

Moderaternas läge är knepigt just nu. En framgångsrik valkampanj kan ju innebära att man tar ännu fler röster från övriga allianspartier. Risken är då att någon av allianskollegorna åker ur riksdagen, och man lägger krokben för alliansen i valet. Av det skälet behöver partiet ligga lågt och släppa fram de andra. Å andra sidan riskerar partiet, om man inte profilerar sig tillräckligt, att gå i samma fälla som Socialdemokraterna gjorde vid valförlusten 2006, säger Heidi Avellan.

– Man gör det här klassiska felet som Socialdemokraterna till slut föll på 2006. Att tro att man kan vinna val på vad man har gjort. Att försöka lyfta fram allt som har hänt fram till nu. Väljarna är inte intresserade av det som hänt fram till nu. Väljarna är intresserade av vad som kommer att hända framöver. Och om inte Moderaterna pekar framåt, utan bara pekar på nuet och det som har varit så kommer det att gå för dem som det gick för Göran Persson 2006, säger hon.

Hur stor chansen är att vinna ett historiskt tredje val för den borgerliga alliansen beror förstås också på den motståndare man möter i valet 2014. Och vilken det blir vet ingen än så länge. Det rödgröna samarbetet är upplöst, och inom socialdemokratin finns fortfarande tydliga slitningar. Kanske klarnar bilden efter Socialdemokraternas partikongress i början april.

Att någonting behöver hända med den borgerliga alliansen är solklart i alla fall, tycker Heidi Avellan.

– Det som har hänt nu under en och en halv mandatperiod för alliansen är att visionerna och idéerna har kommit i skymundan. De kanske helt har försvunnit: jag vet inte ens om det finns några idéer i dag. De förvaltar. De regerar, och hanterar frågor hela tiden, men har lite svårt att kommunicera vad det är de vill framöver. Och det är så att val alltid måste vinnas på vad man vill framåt, säger Heidi Avellan, politisk redaktör på oberoende liberala Sydsvenskan.