Ovanligt svagt intresse för årets bokrea

2:20 min

Tidigt på tisdagsmorgonen drog den årliga bokrean igång, men några ringlande köer var det inte frågan om. Trots det så möttes butiksägarna av ett gäng trogna bokentusiaster, en av dem var Linn Vidalve.

– Men det är ändå lite mysigt. Det öppnar tidigare och det är lite folk. Det känns speciellt att gå runt och browsa själv, få känna på böckerna. Det är en stor skillnad tycker jag från att handla på nätet, säger Linn Vidalve.

Även Caroline Vågerstam tyckte att det var mysigare att gå och bläddra i böckerna än att köpa dem på internet. Hon blev dessutom lockad av dagens alla erbjudanden.

– Det är mycket mysigare att gå omkring i en butik och titta. Och sen just det här erbjudandet att man fick en bok på köpet. Jag var lite sugen på Zlatans bok också. Det var ett dragplåster, säger Caroline Vågerstam.

Redan i slutet av 20-talet hölls den första bokrean i Sverige och gällde då bara ett fåtal förlag. Nu gäller den nästan alla bokhandlare i hela landet och börjar alltid den sista onsdagen i februari varje år. Och den snart hundraåriga traditionen förnyas fortfarande. Baraförra året såldes det för första gången e-böcker på bokrean. I takt med att internetbokhandlar, läsplattor och e-böcker har slagit sig in på bokmarknaden så har även konkurrensen på bokrean ökat och Anna Möller Wrangel VD på Svenska Bokhandlareföreningen menar att de fysiska bokhandlarna måste bli bättre på att visa sina förtjänster.

– Givetvis så konkurrerar bokförsäljningen med olika kanaler. Det är flera aktörer som ökar sina marknadsandelar samtidigt som vi ser att andra kanaler tappar i försäljning. Här gäller det för oss att visa vad vi i den fysiska bokhandeln är bra på. Vi är nämligen bra på att lyfta kunskap och rekommendationer. Att hjälpa folk att hitta sina favoritförfattare och kanske hitta böcker som man kanske inte visste att man behövde eller att de fanns, säger Anna Möller Wrangler på Svenska Bokhandlareföreningen.

Petter Hojem var på bokrean för att hitta böcker till semestern och var en av flera som hittat just böcker som han inte visste att han behövde.

– Jag jobbar precis bredvid och så har jag kollat i deras katalog innan. Men när jag kom hit förbi i dag så hittade jag några nya böcker som jag inte hittat i katalogen som jag valde att också slänga ner i korgen. Så jag kommer nog hem med fler böcker än vad jag hade planerat, säger Petter Hojem.