AP Photo/Sergey Ponomarev.

Schizofreni vanligare bland utrikesfödda

2:04 min

Personer som har invandrat till Sverige löper större risk att insjukna i schizofreni än personer födda i Sverige, det visar en ny utredning från Socialstyrelsen. Orsaker kan vara stress och diskriminering, säger Ebba Hedlund som är utredare på Socialstyrelsen.

– Tidigare forskning tyder på att schizofreni hänger ihop med dels att man har en sårbarhet som man är född med. Det gäller alla. Och sen utsätts man för en stress av något slag som då kan utlösa det här. Och att flytta till ett annat land, att vara flykting och så det kan vara en extra stress. Kan också vara så att diskriminering bidrar till stress och fler insjuknar därför, säger Ebba Hedlund, utredare på Socialstyrelsen.

Personer med schizofreni har en svag ställning på arbetsmarknaden, få kan försörja sig på förvärvsarbete och detta gäller i än högre utsträckning utrikesfödda med schizofreni, konstaterar Ebba Hedlund.

Men en annan orsak att gruppen oftare insjuknar, kan vara att de inte heller tar antipsykotiska mediciner i samma utsträckning som andra:

– Vi vet inte vad det beror på, om det beror på att de inte ens fått det utskriven eller att de inte får tillräckligt med social stöd för att upprätthålla medicinering eller de inte vill ta mediciner, eller om de har inte råd att äta medicin. Det vi ingenting om)), säger hon.

Informationen om man har hämtat ut medicinen eller inte hämtas från läkemedelsregistret. Och Socialstyrelsen har granskat insjuknandet, vården och levnadsförhållandena för utrikesfödda schizofrenisjuka. Det handlar om flera tusen i hela landet och Socialstyrelsen vill nu uppmana vårdgivarna att noggrant följa upp de här patienternas medicinering, säger hon.

– Ja, jag tänker att det är väldigt viktigt att de som är vårdgivare, vilket är både psykiatrin och kommunerna som ska stå för det psykosocialstödet att de frågar sig själv om de gör vad de kan för den gruppen. De kanske har annorlunda behov som de inte får tillfredställda, säger Ebba Hedlund, utredare på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista