Fritt fram att lämna in illegala skjutvapen. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX.

Vapenamnesti utan efterfrågningar har börjat

0:25 min

Från och med 1 mars och tre månader framåt är det fritt fram att lämna in illegala skjutvapen till polisen utan risk för straff. Polisen kommer inte att ta reda på vem som lämnar in vapnen, säger Elisabeth Weidlertz, vid polisens vapenkontroll.

– Nej, det är inga villkor, utan du tar med dig ditt vapen till närmaste polisstation och lämnar in det. Vi gör inga efterfrågningar alls, utan vi tar emot vapnet, så får du ett kvitto och sen är det bara att gå. Vi frågar inte vem du är eller varifrån du har fått vapnet ifrån, säger Elisabeth Weidlertz.

Riksdagen har för tredje gången utfärdat en tillfällig amnesti som innebär att vapen och ammunition kan lämnas in anonymt, och utan att man blir utfrågad, mellan den 1 mars och den 31 maj.

Första gången, 1993, fick man in 17 000 vapen och 2007, lämnades 14 000 vapen in. Det vanligaste vapnet som polisen får in är jaktvapen, men det finns också en del pistoler, revolvrar och ammunition och i år tror man att det blir färre än tidigare.

– Det är svårt att spekulera, men jag tror nog inte att det kommer lika mycket som vid de tidigare amnestierna, så kanske om vi kan få in omkring mellan 8 000 och 10 000 vapen nånstans, säger Elisabeth Weidlertz, vid polisens vapenkontroll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista