Det är inte bara Tjejvasan som lockar allt fler kvinnor. Arkivfoto: Nisse Schmidt/Scanpix

Fler kvinnor än någonsin i Vasaloppet

4:17 min

På söndag är det dags igen för Vasaloppet – världens längsta längdåkningstävling. 15 800 längdskidåkare från alla världens hörn kommer då att försöka ta sig genom de nio milen från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna. I årets Vasalopp – det 89:e – slås två rekord: det har aldrig varit så många kvinnor och så många olika nationer som deltagit, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

– Ja, det är rekord.  Totalt 1972 kvinnor, vilket är 14, 4 procent, säger Tommy Höglund.

Fortfarande är det en klar manlig dominans, trots rekordet för kvinnligt deltagande. Det har heller aldrig varit deltagare från så många länder som i årets lopp.

– När vi samlar ihop alla våra lopp i veckan och alla nationers tillhörigheter så blir de 42, säger han.

Största nationen är förstås Sverige. Därefter kommer Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Tjeckien, Italien, Schweiz. Men till Vasaloppet kommer tävlande även från en del länder där folk knappast har en chans att åka skidor. I år till exempel finns en tävlande från Maldiverna, fast sportchefen tror i och för sig, att det handlar om en svensk utvandrare.

Vasalopsveckan är en av säsongens höjdpunkter för alla som älskar längdskidåkning. Den handlar inte bara om tävlingar. Det är en folkfest, säger Tommy Höglund.

– Själva Vasaloppet är en mix av elitidrottstävling med i princip världseliten med tv och helikoptrar och hela den delen. Och sedan, så fort de har gått i mål eller åkt förbi, då övergår loppet mer i en sorts motionsarrangemang med mer gemyt och lugnare stämning. Den kombinationen tror jag vi har lyckats arrangera på ett bra sätt. För att man som motionär i de bakre startleden har känslan av att man är med i samma arrangemang som världseliten. Så det är fantastiskt att stå i målområdet och se alla glada människor som kommer skidandes in.

För att se till att allt går rätt till är sportchefen själv en av de totalt 60 000 tävlnde som deltar i Vasaveckans övriga lopp. I år provkörde han Halv-Vasan.

– Som sportchef så vill jag se arrangemanget inifrån. Så jag sätter på mig en nummerlapp och deltar för att se och uppleva om till exempel blåbärsoppan var lagom tempererad och om väsktransporten fungerade.

Själva Vasaloppet, huvudtävlingen som går av stapeln på söndagen, har sedan några år begränsats till 15 800 deltagare. Intresset att delta har växt och sedan första starten 1922 har strax under en halv miljon åkare åkt i mål. Bland dem kända sportsmän och kvinnor, men även andra kändisar och kungligheter. Danske kronprinsen till exempel är en av de som deltar i år på nytt.

Årets favorit bland spelbolagen är Jörgen Brink, som vunnit tre år i rad, men sportchefen Tommy Höglund tror att det skulle vara bättre reklam om en utländsk åkare vann.

– Låt oss säga att vi skulle få en vinnare från Mellaneuropa: tysk, schweizare eller österrikare. Det skulle locka fler motionerar från de här länderna.

En tanke med loppet är ju att locka fler till att åka skidor, säger Tommy Höglund.

Även tv- och radiosändningarna gör att Vasaloppet blir allt mer populär. I år sänds tävlingen av sjutton bolag världen över. Även detta kommer att generera nya sökande. Så om man vill stå där vid starten för Vasaloppet i Berga By i Sälen nästa mars månad ska man agera snabbt.

– I år, den 17 mars klockan åtta på morgonen, öppnar vi för anmälningarna till 2014 års Vasaloppsvecka. Och då tar vi dem som först anmäler sig via internet, säger Tommy Höglund.

15 800 platser för Vasaloppet fylldes i fjol på en och en halv vecka påminner Tommy Höglund. Missar man det och även sidotävlingarna kan man göra annat: cykla eller springa under Cykelvasan och Vasastafetten. Men hör och häpna - Cykelvasan är ännu svårare att komma in på. I höstas gick 12 000 platser på 26 minuter. Så först till kvarn gäller även där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista