Foto: Julia Milder/Sveriges Radio.

Sms-donationer störtdyker efter registreringskrav

1:13 min

De nya registreringskraven för att kunna genomföra sms-köp har lett till en drastisk minskning av sms-donationer. Flera välgörenhetsorganisationer visar dystra resultat och Elisabet Stahlenius, kommunikationschef på SOS Barnbyar, menar att nedgången är en tydlig trend.

– Vi ser samma sak som alla andra organisationer. Vi har mätt i fyra veckor och vi kan se att vi har en ungefärlig minskning på 88 procent i sms-insamling, säger Elisabet Stahlenius, kommunikationschef på SOS Barnbyar.

Orsaken till den kraftiga minskningen är att sedan den 1:a februari måste man använda sig av betaltjänsten Wy Wallet för att kunna donera via sms. Betaltjänsten, där man registrerar bland annat sitt mobil- och personnummer för att kunna genomföra sina sms-köp, grundar sig i ett EU-direktiv som ska motverka att man tvättar pengar genom anonyma kontantkort.

Det är samma lagstiftning som tvingat kollektivtrafikåkare runt om i landet att registrera sig på liknande tjänster för att kunna köpa sms-biljetter. Och redan efter en månad ser man alltså hur lagstiftningen fått sms-köpen att dala. Men trots det är Elisabet Stahlenius på SOS Barnbyar optimistisk och menar att välgörenhetsorganisationerna kommer att leta efter nya vägar att enkelt samla in pengar.

– Vi ser med kluven tillförsikt på utvecklingen och tänker att det kanske dyker upp nya, spännande, format och former om det här inte fungerar på sikt helt enkelt, säger Elisabet Stahlenius, kommunikationschef på SOS Barnbyar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista