Malik Bendjelloul och musikern Rodriguez på en av de festivaler där filmen Searching for Sugar man belönats. Foto: AP Photo/Danny Moloshok/Scanpix.
Tempo Dokumentärfestival

Filmfestival i glansen av dokumentärframgångar

"Otroligt glädjande att det går så bra för svensk dokumentärfilm"
3:46 min

Kritikerna rosar svensk dokumentärfilm och publiken rusar till biograferna. I en sådan atmosfär påbörjas Tempo, Stockholms internationella dokumentärfilmfestival – den 14:e i raden.

Searching for Sugar man, Palme, Big boys gone bananas!, Pojktanten. Det är en rad av svenska filmer som under den senaste tiden fått erkännanden - både inhemska och internationella. Därför känns det fantastiskt att i det sammanhanget öppna dörrarna för Tempo, säger Agneta Mogren som är festivalens konstnärlig ledare.

– Det känns otroligt roligt att en svensk dokumentär vunnit en Oscar för bästa dokumentär och att ha festivalen veckan efter. Så det är otroligt glädjande att det går så bra för svensk dokumentärfilm just nu.

Att svenska dokumentärer haft så pass stora framgångar förväntas nu generera energi och nya ekonomiska resurser i en bransch som alltid halkat efter spelfilmen. Flera av dem ingår bland de omkring 100 filmer, som nu, under de kommande sex dagarna, visas på flera biografer i Stockholm.

– Ja, vi har över 100 dokumentärer på de här sex dagarna. Och det är inte bara film utan vi har även radiodokumentärer också. Men huvuddelen är film, säger Agneta Mogren.

Det är huvudsakligen svensk film som visas, men på festivalen visas även filmer från 18 andra länder. Tio av dem under sektionen Top Docs där man kan se en del internationella succéer så som den Oscarsnominerade The Gatekeepers eller filmen om gayaktivister i Uganda: Call me Kuchu, heter den. Andra tävlar för Stefan Jarl International Documentary Award.

Att årets tema är Speak your mind! ses även i urvalet av internationella gäster, påpekar Agneta Mogren.

– Absolut. Vi har tolv internationella gäster. Bland andra Guevara Namer från Syrien som är filmare, producent och aktivist, och som kommer hit och pratar under programpunkten Syria Update! Vi kommer att ha en rysk regissör Sergey V. Miroshnichenko och dessutom ett antal studenter från den ryska filmskolan, VGIK, som har gjort filmer tillsammans med Stockholms dramatiska högskola. Så de kommer också att visa de filmer som de gjort tillsammans.  Sen har vi också Margareth Olin som är norsk filmare och som är otroligt intressant. Hon har nu gjort en film som heter Nowhere Home som handlar om ungdomar som är flyktingar i Norge och som har fått nej på sin asylansökan och lever i något slags ingemansland.

Temat Speak Your Mind! genomsyrar festivalen, säger Agneta Mogren.  En av de mest kända svenska dokumentärfilmskaparna Nahid Persson Sarvestanis nya film My stolen Revolution visas också på festivalen. Den handlar om regissörens möte med sin förflutna och med de vänner som efter revolutionen 1979 stannat i Iran, blivit fängslade och torterade. Filmen är en i raden som gjort att Tempo 2013 går under temat: Speak your mind!, säger Agneta Mogren, festivalens konstnärlig ledare.

– Vi vill slå ett slag för yttrandefriheten. Och det är kanske något som vi tar för givet här i Sverige, men samtidigt är det någonting som man alltid måste kämpa för. Även i Sverige. Och tittar man på vem som får plats i offentligheten, vilka röster som hörs – vilket jag tror är en viktig fråga i dag, både i Sverige och naturligtvis internationellt, säger Agneta Mogren, Tempos festivalchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".