Elever på Rinkebyskolan. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Svenska muslimer i samarbete:

"Skyddet för muslimer i Sverige måste stärkas"

"Vi har inte fått gehör för våra frågor"
1:30 min

Nätverket Svenska muslimer i samarbete har skrivit en alternativ FN-rapport med krav på regeringen att stärka skyddet för muslimer i Sverige. I en rapport riktad till FN:s rasdiskrimineringskommitté ifrågasätts bland annat rättssäkerheten i kampen mot terrorism.

En lång rad organisationer ingår i nätverket Svenska muslimer i samarbete, bland annat Sveriges muslimska råd, studieförbundet Ibn Rushd och Afrosvenskarnas Riksförbund, där Kitimbwa Sabuni är talesperson.

– Vi har länge försökt påverka regeringen. Vi känner att vi inte fått gehör i våra frågor alla gånger. Sen är ju Sverige medlem i FN, och det här alternativrapportförfarandet är nåt som länderna räknar med, och kanske behöver, för att rapporteringen till FN ska bli så fullständig som möjligt. På det viset tycker jag vi hjälper det svenska samhället, hjälper regeringen att göra ett bättre jobb att garantera svenska muslimer mänskliga rättigheter.

I rapporten skriver ni att det finns ett underskott när det gäller muslimers rättigheter i Sverige. Kan du ge några konkreta exempel?

– Vi tar ett samlat grepp på frågan islamofobi. Vi behandlar det inte bara som en uppsättning åsikter och attityder, utan vi tittar på den verklighet som svenska muslimer lever i; ekonomiskt och socialt, och då ser vi att  svenska muslimer lever i de mest eftersatta områdena, har sämre hälsa, lägre inkomster. De är drabbade av alla typer av sociala problem. Alltså en socialt exkluderad och marginaliserad grupp. Det är ju det man talar om när man talar om strukturell rasism. Allt det här är också brott mot den grundläggande mänskliga rättigheten att inte bli diskriminerad. Så på alla sätt och vis så finns det en diskriminering mot svenska muslimer och det är det vi rapporterar om till FN.

Bland annat föreslås i rapporten att Sverige bör upprätta en oberoende sanningskommission som ska utreda effekterna av den nya terrorismbrottslagen, och att svenska myndigheter bör anta en handlingsplan för att ta itu med boendesegregationen. Dessutom bör rättsliga hinder för islamisk bankverksamhet tas bort, samt att staten bör se till att fler människor med muslimsk bakgrund får arbete inom public service, så att till exempel kvinnor som bär slöja kan vara nyhetsuppläsare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".