Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Försvarsanalytiker:

"Även Sverige bör avstå från nya Super-Jas"

" Det är bättre att först åtgärda brister i det övriga försvaret "
2:37 min
1 av 2
Foto: Sergeant Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten.
2 av 2
Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Schweiz har nu praktiskt taget sagt nej till att köpa 22 Jas Gripenplan av den nya modellen Jas-E, men Sverige kommer nog att besluta att gå vidare själv och köpa den nya så kallade Super-Jas, säger försvarsanalytikern Johan Tunberger. Detta trots att man tidigare sagt att ett samarbete med ett annat land om utvecklingskostnaderna är en förutsättning för det. Och Johan Tunberger är kritisk.

– Det är klart att det är negativt för försvaret om inte Schweiz beställer. Min utgångspunkt är snarare att den nya Jas-E som det heter borde inte Sverige anskaffa heller, förrän mycket senare i så fall.

Enligt alliansregeringen skulle en utveckling och ett köp av nästa generation Jas 39 Gripen, gynna sysselsättning, svensk export och svensk forskning och utveckling. Men framförallt menade regeringen att Jas-E är viktig för Sveriges försvarsförmåga. Men Johan Tunberger är en av dem som tycker annorlunda. Redan om ett samarbete med Schweiz hade kommit till stånd skulle det ha blivit mycket kostsamt. Nu med ett nej som blir svårt att ändra på, kommer kostnaderna att bli förödande, menar Johan Tunberger.

– Det kommer att få väldiga konsekvenser för övriga försvaret. Det kommer att ge så att säga "knock-on effekt" på övriga försvaret som då tunnas ut ännu mer än det redan är. Min personliga uppfattningen är att det vore bättre att behålla det vi nu har och få pengar över att åtgärda brister i det övriga försvaret inklusive flygvapnet.

Men gynnas inte alltså ens flyget av det nya Jas-E?

– Tveksamt, det svenska flygvapnet består inte bara av flygplan. Det består av flygbaser, består eller skulle bestå av luftvärn, markpersonal, vapen, flygtid, och de här planen kostar så mycket att det blir väldigt tunt på de andra livsviktiga områdena.

När det gäller Schweiz och landets eventuella inköp av svenska Jas -E väntas en ny omröstning i juni. Det kan även bli en folkomröstning i maj eller september 2014. Köpeavtalet kan då tidigast undertecknas sommaren 2014. Chanserna att Schweiz slutligen beslutar att köpa Jas har ytterligare minskat efter gårdagens nej, det är klart, säger försvarsanalytikern Johan Tunberger. Återstår att se om Sverige ändå fortsätter på egen hand.

– Det kommer att bli intressant att se om Sverige kommer att göra det i alla fall. Det vill säga även om Schweiz inte beställer, för att det militärindustriella politiska komplexet verkar vara väldigt fast beslutet att beställa det här planet. Oavsett vad det kostar praktiskt taget, säger Johan Tunberger, konsult och fri debattör inom försvarsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".