1 av 4
Flyktingförläggningen Grytan som ligger utanför Östersund, Jämtland. Foto: Firas Jonblat/Sveriges Radio.
2 av 4
Tv-salen vid Migrationsverkets flyktingförläggning Grytan utanför Östersund. Foto: Firas Jonblat/Sveriges Radio.
3 av 4
Varningsskylt att internet stängs ner om man röker inomhus. Foto: Firas Jonblat/Sveriges Radio.
4 av 4
Matsalen vid flyktingförläggningen Grytan. Foto. Firas Jonblat/Sveriges Radio.

Allt fler flyktingar från Syrien skiljs från familjen

"Mina två döttrar och min man är kvar i Syrien"
3:49 min

Alltfler av de syrier som kommer till Sverige kan bli tvungna att leva skilda från sina familjer under en lång tid framöver. För trots att nästan alla beviljas asyl, så är det nu sju av tio som bara får tidsbegränsade uppehållstillstånd på tre år. Därmed har de inte heller rätt att få hit sina anhöriga.

Saadiya kom till Sverige för två månader sen tillsammans med sin son och hamnade på en flyktingförläggning utanför jämtländska Östersund. I Syrien är resten av familjen kvar.

– Mina två döttrar och min man är kvar i Syrien. Jag vet inte vad jag ska göra nu. Alla pengar vi hade använde jag och min son för att lämna landet, säger Saadiya, som bor på flyktingförläggningen Grytan utanför Östersund i väntan på att Migrationsverket ska fatta beslut i hennes asylärende.

Med all sannolikhet får hon asyl, men för Saadiya, precis som för de flesta på Grytan, är skillnaden enorm mellan att få ett permanent uppehållstillstånd, och ett tidsbegränsat på tre år. Av de syrier som fick asyl förra året var det 6 av 10 som fick ett tillfälligt uppehållstillstånd, i år har den siffran stigit ytterligare, till mer än 7 av 10.

För de syriska flyktingarna handlar det framför allt om möjligheten att ta hit sina anhöriga, något som de med permanent uppehållstillstånd har rätt till. Men med ett tidsbegränsat tillstånd är det nästintill omöjligt. Fredrik Beijer är rättschef på Migrationsverket.

– Jag kan absolut förstå dem som är i den situationen att de fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, och jag kan absolut förstå att man vill ha hit sin familj. Problemet är att vi bedömer att det redan finns en praxis hur man ska agera i de här situationerna och vi följer den, säger Fredrik Beijer.

Det ska både vara "ömmande" och "udda" skäl för att det ska gå, enligt den tolkning av lagar och rättsfall som Migrationsverket har gjort. Och ska den praxisen ändras krävs det ett nytt vägledande beslut i Migrationsöverdomstolen, konstaterar Fredrik Beijer.

Här skiljer sig de regler som gäller asylsökande, med rätt att stanna i Sverige i tre år, mot dem som får ett arbetstillstånd i Sverige, på två år. Den gruppen har rätt att ta med sina anhöriga, fast tillståndet att visats i Sverige är ett år kortare. Fredrik Beijer på Migrationsverket igen.

– Det är helt riktigt att du har en motsägelse där. Och den motsägelse finns ju i de regler som gäller särskilt för arbetstagare, där det är särskilt reglerat den här frågan. När det gäller tidsbegränsade uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov har den en annan reglering, säger han.

– Om det handlar om humanitär hjälp, så främst bör man hjälpa kvinnor och barn att komma till Sverige, Men om det handlar om redovisning av siffror och antal asylsökande som får stanna, så ångrar vi att vi kom hit, säger Maamoun Saleh.

Man att inte alla har rätt att ta hit sina anhöriga förvånar Maamoun Saleh, själv far till barn som fortfarande finns inne i Syrien. Om det handlar om humänitär hjälp, så behöver man främst hjälpa kvinnor och barn att komma till Sverige, säger han.

För Saadiya, som har två döttrar och en man kvar i Syrien, skulle det vara en katastrof om hon bara får ett tidsbegränsat tillstånd, och därmed inte får återförenas med sin familj. Med oro i blicken säger hon:

– Då vet jag inte vad jag kommer att göra, säger Saadiya, som bor på flyktingförläggningen Grytan utanför Östersund.

Billström försvarar regler för uppehållstillstånd

Tobias Billström, migrationsminister och Maria Ferm,.MP är överens om delar av asylpolitiken. Fotomontage: Sveriges Radio/Scanpix.

#text=5465651#i migrationspolitiken. Maria Ferm (MP) vill att fler syrier ska kunna återförenas med sina familjer. Men det är inte aktuellt att lätta på reglerna, säger migrationsminister Tobias Billström: "Det vore både fel och grymt".

Fakta: Asylsökande

De fem länder med flest asylsökande i Sverige 2012:

  1. Syrien 7  814
  2. Somalia 5 644
  3. Afghanistan 4 755
  4. Serbien 2 696
  5. Eritrea 2 356

2012 beviljades 4 087 personer från Syrien asyl: 1 651 (40 %) personer fick permanent uppehållstillstånd och 2 436 personer (60 %) fick tillfälligt uppehållstillstånd.

Hittills i år (januari-februari) har 1 513 personer från Syrien fått asyl: varav 445 personer (29 %)  permanent uppehålltillstånd och 1 068 personer (71 %) tillfälligt uppehållstillstånd.

Tillfälliga uppehållstillstånd delas i regel ut när en person inte anses ha individuella skäl till asyl, men där det inte går att skicka till personen till hemlandet på grund av tillståndet där (krig, utbrett våld osv). De tillfälliga uppehålls-tillstånden kunde tidigare vara korta (ett år till exempel), men efter ett EU-direktiv ändrades reglerna härom året så att de nu i regel är tre-åriga. Men praxisen att man i inte får ta hit sina anhöriga ändrades inte.

Det går inte att överklaga ett tillfälligt treårigt uppehålls-tillstånd och begära ett permanent uppehållstillstånd i domstolen, eftersom verkets beslut i denna del betraktas som ett positivt myndighetsbeslut.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".