Migrationsminister Tobias Billström och Maria Ferm (MP) samarbetar om asylpolitiken, men är oense om reglerna för anöriginvandringen. Fotomontage: Sveriges Radio/Scanpix.

Billström försvarar regler för uppehållstillstånd

Billström: "Det vore både grymt och fel"
2:43 min

Det är inte aktuellt att lätta på reglerna för de många syrier som får tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige och därmed inte har rätt att ha hit sina anhöriga. Det säger migrationsminister Tobias Billström, och han går därmed emot regeringens samarbetsparti i migrationspolitiken, Miljöpartiet, som vill att fler syrier ska kunna återförenas med sina familjer.

– Det är konstruerat för att man inte ska få en situation där familjen kommer och sedan visar det sig, när det tillfälliga uppehållstillståndet löper ut, att man inte får lov att stanna i landet. Det vore både grymt och fel att ha en sådan ordning.

Det vore både fel och grymt, säger alltså Tobias Billström, att ha en ordning, där personer med tillfälliga upphållstillstånd kan ta hit sina anhöriga, för att de senare, om skälen för uppehållstillståndet skulle upphöra efter tre år, tvinga dem att lämna landet igen.

Som reglerna ser ut i dag har personer som får permanent uppehållstillstånd i princip rätt att hämta hit sin familj, medan det är näst intill omöjligt för någon med tillfälligt uppehållstillstånd att göra det. Och i dag är det mer än 7 av 10 syrier som får ett tillfälligt uppehållstillstånd på tre år.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm anser att det borde vara möjligt för fler familjer att återförenas i Sverige.

– Det här handlar ju om personer där alla i familjen rimligen har skyddsskäl, eftersom alla befinner sig i samma utsatta situation på flykt undan kriget i Syrien, säger hon.

Maria Ferm anser både att fler av de syrier som nu kommer borde få permanent uppehållstillstånd, och om det inte är möjligt så borde man förenkla för dem med tidsbegränsat uppehållstillstånd att ta hit sina familjer.

– Det är så otroligt viktigt att kunna vara i närheten av sin familj. Om det är så att man ska kunna etablera sig i samhället, eller över huvud taget försöka påbörja sitt liv här och lära sig ett språk, och försöka få en normal tillvaro, då måste man kunna veta om ens familj är vid liv eller död, och inte hela tiden oroa sig över hur familjen mår. Det är jätteviktigt, och det handlar om en mänsklig rättighet att kunna återförenas med sin familj, säger Maria Ferm (MP).

Miljöpartiet samarbetar ju med regeringen i migrationspolitiken, men Maria Ferm hyser inget hopp om att få med sig regeringsalliansen i att ändra reglerna, eftersom just det här området ligger utanför samarbetet. Partiet får driva frågan i valrörelsen, säger hon. Och Tobias Billström har inga planer på att gå Miljöpartiet till mötes.

– Det finns ingenting i den ramöverenskommelse som vi har med Miljöpartiet som talar om de här frågorna som du nu lyfter fram. Och jag tror också att det är väldigt viktigt att peka på att vår asylpolitik bygger på att det ska vara skillnad mellan tillfälliga och permanenta uppehållstillstånd. Och Sverige är i dag ett land som tar ett mycket stort ansvar för de syrier som flyr undan den här konflikten. Jag tror att det är väldigt svårt att prata om att vår politik skulle vara hård, när vi näst efter Tyskland är det land som gör mest i hela EU för den här gruppen, säger migrationsminister Tobias Billström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".