Demonstration på internationella kvinnodagen tidigare år. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Internationella kvinnodagen

"Viktigt uppmärksamma 8:e mars även i Sverige"

"Sverige är ett väldigt patriarkalt land"
3:27 min

I dag, fredag den åttonde mars, är det den internationella kvinnodagen, en dag som har firats internationellt i vissa delar av världen sedan första världskriget. Över hela landet pågår det mängder av seminarier och konferenser. Och de flesta media har artiklar och nyheter kring jämställdhetsfrågor.

Den internationella kvinnodagen blev FN-dag först 1977, och firas på olika sätt runt beroende på vilket land man lever i. Här i Sverige så hålls i dag flera politiska manifestationer och feministiska seminarier. En av alla satsningar är en bok med bara kvinnliga fotografer, "Brudarnas årsbok". Mahshid Rasti ligger bakom projektet.

– 42 kvinnliga fotografer är med och bidrar med tre bilder var. Och de är väldigt olika, ett väldigt stort utbud av fotografer. Från reklamfotografer till event- och nyhetsfotografer. Det enda som vi har gemensamt är att vi är kvinnor och att vi är fotografer, säger hon.

Mashid Rasti säger att tanken bakom projektet är att lyfta fram kvinnliga fotografer i det som hon kallar en tuff och mansdominerad bransch. Rasti säger att den internationella kvinnodagen behövs, även i ett demokratiskt samhälle i Sverige.

– Att vi är demokratiska och att vi har demokrati i landet betyder inte att vi inte är ett patriarkat. Sverige är ett väldigt patriarkalt land, och att uppmärksamma kvinnor och kvinnors rättigheter i ett patriarkat är väldigt viktigt, säger hon.

Maria Rashidi från organisationen Kvinnors rätt, en av Sveriges kvinnorjourer, säger att det är viktigt att uppmärksamma internationella kvinnodagen - även i Sverige.

– I Sverige blir kvinnor fortfarande våldtagna och misshandlade. Enligt statistiken kom det in 30 000 polisanmälningar under 2012. Det är bara en tredjedel, för det finns ett mörkertal. Vi ska inte glömma att mellan 2010 och 2011 dog tolv tjejer när de hoppade från balkonger. Det finns inga bevis att de blivit mördade, men vi vet att alla tolv tjejerna var utländska, och vi vet att hedersrelaterat våld är ett jättestort problem även här i Sverige, säger hon.

– Många unga tjejer blir misshandlade, mördade eller bortgifta på grund av att familjen – eller kollektivet – inte vill att deras heder ska kastas bort. Det är därför föräldrarna, bröder, kusiner försöker ha mycket kontroll över de här kvinnorna. Så vi tycker att så länge alla dess könsdiskrimineringar, apartheiden mot kvinnor finns, så länge måste vi fira, säger Maria Rashidi från organisationen Kvinnors rätt, en kvinnojour som bland annat jobbar mot hedersrelaterat våld.

Samma ämne på andra språk

foto: Mahshid Rasti

SR International sänder på åtta olika språk. Här är vad redaktionen publicerat om internationella kvinnodagen på andra språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".