Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Första turkiska statsbesöket i Sverige på 90 år

Publicerat måndag 11 mars 2013 kl 12.54
"Det kommer att leda till ett större utvecklingsarbete inom bl.a. energisektörn"
(4:19 min)
Kortege över Norrbro. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Idag inledde Turkiets president Abdullah Gül ett tre dagar långt statsbesök i Sverige. Med sin har han en delegation på 200 personer - bland dem flera ministrar och en stor näringslivsdelegation. Besöket förväntas ytterligare stärka de redan goda relationerna mellan Sverige och Turkiet. Sverige är ett land som vid flera tillfällen tagit strid för Turkiet i medlemskapsförhandlingarna med EU, säger Thomas Gür, skribent och Turkiet-kännare.

– Ja, det kan man säga att Sverige har gjort, det vill säga på följande sätt - ganska konsekvent faktiskt ända sen 90-talet trots de något sämre förbindelserna: Sverige har alltid insisterat på att Turkiet måste uppfylla Köpenhamnskriterierna från 1993 för att kunna bli medlem i unionen. Det vill säga mänskliga rättigheter, demokrati, marknadsekonomi, civil kontroll och demokratiska processer - och ingenting annat. Och allt eftersom Turkiet har börjat förbättra sig och anpassa sig till EU i de här frågorna har Sverige insisterat på att det inte ska finnas några andra kriterier som att Turkiet är ett muslimskt land eller för stort land. Så på det sättet har ju Sverige tagit strid mot till exempel Frankrike, Tyskland, Österrike och andra mer skeptiska länder, säger Thomas Gür.

"Det tillhör inte det vanliga att vi på ett statsbesök tar emot en samlad delegation med sådan tyngd som i det här fallet, och det kan kanske ses som ett uttryck för styrkan i relationen mellan våra bägge länder." - så kommenterar utrikesminister Carl Bildt statsbesöket på sitt blogg.

Bildt har under hela sin tid som utrikesminister förespråkat ett turkiskt medlemskap i EU. Men det var redan under Göran Perssons statsministertid 1999, och med Anna Lindh som utrikesminister, som Sverige först tog ställning för ett framtida turkiskt medlemskap. Ofta har det skett i opposition mot mycket mer skeptiska EU-länder. Hur förklarar man då det?

– Jag tror det finns tre korta svar på den frågan. För det första handlar det om att Sverige är ett starkt exportberoende land och att Turkiet är en väldigt viktig och växande exportmarknad och Turkiet är också nyckeln till exempel Sveriges export till Irak och framför allt norra Irak, kurdistanska Irak. Det andra är en politisk fråga. Sverige anser att EU måste uppfylla sina löften till de länder som finns i närheten av EU och som kanske inte är lika starka. Om EU sviker sina löften till Turkiet i morgon kan unionen lika gärna svika sina löften till Sverige i övermorgon. Och det tredje skälet tror jag är en slags gemensam uppfattning om att Turkiet har en viktig säkerhetspolitisk roll för europeiska unionen. Det kan man till exempel också se på hur Sveriges utrikesminister Carl Bildt argumenterar kring turkiskt EU-medlemskap.

Och EU-medlemskapet är givetvis ett ämne som står på agendan för det tre dagar långa statsbesöket. Men, samtidigt med stödet har Sverige varit konsekvent och öppet i sin kritik när det gäller tillståndet för mänskliga- och minoriteters rättigheter samt pressfriheten i Turkiet, säger Thomas Gür, skribent och Turkiet-kännare.

Det turkiska statsbesöket är det första i sitt slag sedan republiken Turkiet grundades för 90 år sedan. Och det är ett svarsbesök från det besök som svenska kungen och drottningen gjorde för sju år sedan, 2006. Vad kommer då besöket konkret att leda fram till?

– Konkret kommer det att leda till att Sverige och Turkiet kommer att utveckla ett större utvecklingsarbete när det gäller hållbarhet inom energisektorn och mer miljövänlig energiteknik. Man kommer bland annat att skriva under ett avtal för samarbete inom det här. Det är väl det mest konkreta resultatet. Sen får man också komma ihåg att det nog kommer att leda till ytterligare starka förbindelser mellan Sverige och Turkiet. Man kan säga att från Sverige till Turkiet så sker det varje år över 600 000 resor, entries - alltså. Man kan säga att inom tjugo år kommer i stort sett hela Sveriges befolkning att ha besökt Turkiet någon gång. Turkiet är väldigt starkt turist-beroende och utvecklar turism och det kommer också att leda till ökad närhet. Från Turkiets sida, turkarnas sida, hoppas man ju också på att det blir fler investeringar i Turkiet, men också att turkiska affärsmän får lättare att verka i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".