Omkring 1 000 personer hade samlats i Kungsträdgården på lördagen för att demonstrera mot polisens ID-kontroller i Stockholms tunnelbana. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio

Demonstrationer mot polisens ID-kontroller

Röster från Kungsträdgården
2:38 min

I helgen hölls demonstrationer mot polisens kritiserade ID-kontroller och det så kallade Reva-projektet i Stockholm och Malmö. I Stockholm samlades omkring 1 000 personer, varav många barnfamiljer, i Kungsträdgården med trummor, visselpipor, banderoller, uppträdanden och tal i solen.

– Ni tar våra vänner och sätter i förvar, skit i era order. Låt dem va!

En av dem som var i Kungsträdgården var Björn Carlsson, i februari startade facebooksidan Reva-spotter stoppa T-banepolisen, där man kan tipsa om var polisen gör sina kontroller, för att varna människor som befinner sig där.

– Och så växte det jättefort, bara över en natt så hade det blivit 1 000 likes på den. Jag tycker att det är viktigt att säga ifrån just nu, för det är inte alls en metod som är lämplig som polisen håller på med, säger han.

Många har varit kritiska mot polisens ID-kontroller och vänder sig mot det så kallade Reva-projektet med slagorden "Riv upp reva!" Och sedan förra veckan har gränspolisen beslutat att inte längre göra kontroller i tunnelbanan, till följd av kritiken. Men Peter Nilsson, som är chef för gränspolisen i Stockholm, säger att de inte har något med Migrationsverkets Reva-projekt att göra.

– Vi har genomfört kontroller i Stockholms län under flera års tid. Reva kom i januari och påbörjade en implementering.

Reva är Migrationsverkets projekt för att effektivisera avvisningarna av människor som uppehåller sig illegalt i landet. De har påbörjat ett samarbete med gränspolisen, som ännu inte har påverkat deras sätt att jobba.

ID-kontrollerna i tunnelbanan däremot, är ett annat projekt som pågått sedan 2011, då gränspolisen började utbilda patrullerande polis i att göra så kallade inre utlänningskontroller i samband med att de kontrollerar annan brottslighet. Därför har såna kontroller ökat sedan 2011 till omkring 11 000 förra året, men bara en försvinnande liten del sker i tunnelbanan, säger Peter Nilsson.

– Det är försvinnande liten andel som görs i tunnelbanan, det stora görs ute av oss själva. Vi gör drygt hälften av kontrollerna här inne på avdelningen själva, i övrigt är det trafikkontroller, ordningsstörningar, onykterhet och narkotikabrott.

Så även om gränspolisen lämnat tunnelbanan så fortsätter de så kallade inre gränskontrollerna av patrullerande polis. Och det är vad demonstranterna riktar sin Reva-kritik emot, liksom Vänsterpartiets Christina Höj Larsen, som var en av talarna i Kungsträdgården i lördags.

– Stoppa omedelbart Reva och jakten på papperslösa, polisens resurser ska gå till att bekämpa brottslighet, och inte till att hjälpa regeringen bryta mot mänskliga rättigheter.

Samma nyhet på andra språk

حضورگسترده ماموران پلیس در تونل بانای مرکزی استکهلم

SR International är Sveriges Radios flerspråkiga kanal och sänder nyheter och program på åtta språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".