Foto:Bertil Ericson/Scanpix.

Brist på allmänläkare - och värre kommer det bli

"Jag ser ingen färdig lösning"
3:08 min

Det råder stor brist på specialistutbildade läkare inom allmänmedicin. Enligt en ny rapport från facket Läkarförbundet fattas minst 1 400 allmänmedicinare i landet. Men trots det har de faktiskt ökat kraftigt sedan mitten av 1990-talet. Problemet är att efterfrågan ökar ännu mer, säger Magnus Göransson på Socialstyrelsen.

– Trots allt utbildas och arbetar fler allmänläkare i dag än tidigare, både om man ser i absoluta tal och om man ser i förhållande till befolkningen. Så det är inte så att det blir färre allmänläkare, men ökningen som har skett av utbildning och anställning av allmänläkare, är inte i nivå med behoven, det är helt klart, säger Magnus Göransson, utredare på Socialstyrelsen.

År 1995 fanns drygt 4 200 allmänmedicinare i Sverige, år 2010 hade den siffran växt till 5 900. Och även om man räknar i förhållande till befolkningsmängden, så har antalet stigit från 48 till 63 allmänläkare per 100 000 invånare på femton år, enligt Socialstyrelsens siffror. Men det räcker alltså inte. Specialistläkarna inom allmänmedicin är helt enkelt för få, säger Magnus Göransson.

– Socialstyrelsens senaste undersökning från nu i höstas visar att de två grupper av specialistläkare där det allmänt är brist rakt över, är psykiatriker och allmänläkare, säger han.

Enligt den undersökning som Läkarförbundet har gjort bland landets allra flesta vårdcentraler, över tusen stycken, så fattas det alltså minst 1 400 specialister inom allmänmedicin - alltså sådana läkare som tar emot människor i alla åldrar som söker för alla sorters problem på en vårdcentral till exempel.

Vad är det då som har gjort att behoven av allmänmedicinare ökat så kraftigt? Det handlar säkert om många saker, säger Magnus Göransson: organisation, arbetsfördelning, behandlingsmetoder, vilka det är som vänder sig till vårdcentralerna och av vilka anledningar. Det är landstingen som ansvarar för specialistutbildningarna, men när man letar lösningar på det här problemet så får man göra det på flera håll, säger han.

– Jag ser ingen färdig lösning. Men lösningen på problemet med en efterfrågan som är större än tillgången, måste omfatta både utbildningar, specialistutbildningar, organisation, arbetsfördelning, och utveckling av behandlingsmetoder, säger Magnus Göransson på Socialstyrelsen.

För tittar man framåt i tiden så ser det snarare ännu mörkare ut än i dag. Medelåldern är hög, och när Socialstyrelsen gjorde en prognos om tillgången på specialistläkare framöver, är just allmänmedicinare den grupp som spås minska kraftigast fram till 2025.

– Problemet ligger vid horisonten. Därför att man kan inte ha en arbetsstyrka som hela tiden åldras. Det kommer ett streck någonstans vid pensionen eller strax därefter. Det är någonting man måste agera på, säger Magnus Göransson, utredare på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".