Foto: Irina Makridova/Sveriges Radio.

Klaragården hjälper hemlösa kvinnor

"De behöver hjälp med de mest basala behoven"
4:33 min

Antalet hemlösa i Sverige har ökat kraftigt och räknas nu i tiotusentals. 34 000 var en siffra som Socialstyrelsen kom med i början av förra året. Bara i Stockholm lever upp till 5 000 utan hem - och var femte är kvinna. Förutom inkvartering behöver de mycket annat eftersom det handlar om människor som ofta är utsatta på flera sätt. På Klaragååden i Stockholm riktar man sig till kvinnor som lever i hemlöshet, och varje dag är det omkring 50 hemlösa kvinnor som söker sig dit.

– Många av de kvinnor som kommer till oss har vi en relation till. Så känner vi. De har kommit hit under en längre period. Men vi träffar också nya kvinnor varje vecka. Kvinnor som på något sätt har ett behov av extra stöd, säger Anna Johansson, socialchef på Stockholms Stadsmission som driver verksamheten på Klaragården.

Det gemensamma för alla dessa kvinnor är utsatthet och när de kommer hit handlar det framförallt om att ge dem hjälp med de mest basala behoven, säger hon.

– Äta frukost eller lunch, dricka kaffe, duscha, nya kläder, kontakter med läkare, tandläkare och så vidare. Sedan jobbar vi väldigt intensivt med någonting som vi kallar för ombudskap.  Vi har socionomer, utbildad personal, som kan hjälpa dig att identifiera vad det är som har gått snett, vad du vill ha hjälp med, varför kommer du till oss.

Och när man har diagnosticerat problemen återstår den största delen av jobbet dvs. att försöka hitta lösningen. Då förändras ombudens roll, säger Anna Johansson.

– Kanske är det så att du behöver kontakt med psykiatrin till exempel, kanske är det så att vi behöver vända oss till en läkare för att få rätt medicinering, och så vidare. Så de här ombuden jobbar på individuell nivå tillsammans med dig för att hitta problemen och lösa dem.

Problemen är olika, säger Anna Johansson. Många som kommer till Klaragården har till exempel varit utsatta för våld. Kanske för att de levt i prostitution, eller i en våldsam nära relation eller för att man som hemlös helt enkelt ofta blir utsatt för våld och misshandel på gatan, säger hon.

– Och då jobbar vi mycket med att bearbeta och ge stöd och hjälp för just den situation - för de våldsutsatta.

Man har inriktat programmen även för de som har problem med missbruk, berättar Anna Johansson. Men, bland kvinnorna finns en och annan som enbart har ren hemslöshet som problem. Ulla var tidigare en av dem. 77 år gammal blev hon hemlös när hennes dotter som hon bodde med, lämnade landet. Då visade det sig att Ulla inte var inskriven på lägenhetskontraktet. Hon hade inte rätt att stanna kvar där.

– Då kom jag hit och de var hemsk snälla och hjälpte mig med tillfälligt boende. Där bodde jag ett tag tills jag hittade ett rum ute på stan. Det var ju helt fantastiskt.

Nuförtiden är Ulla nästan dagligen på Klaragården och deltar i aktiviteterna som man organiserar på eftermiddagarna för sådana som redan fått den akuta hjälpen.

– Nu kommer jag och målar en dag i veckan, och sedan skriver vi en dag i veckan, och går på museer och utflykter en dag i veckan, lagar våra kläder, stickar och sådant på fredagar och sedan är veckan slut, säger Ulla.

Aktiviter är en viktig del i arbetet på Klaragården, säger socialchefen Anna Johansson.

– Vi jobbar intensivt med olika aktiviteter där människor som kommer hit får hjälp att hitta sin röst, uttrycka sig. Både för att bearbeta det man varit med om och för att få tala i egen sak. Det här är jag - det här är min historia. Och de konstprojekt och konstutställningar som vi gör är ett led i det arbete- att få måla, att få bearbeta, att få uttrycka sig, på olika sätt.

Skrivargruppen, som Ulla också deltar i, är en annan av aktiviteterna som erbjuds på Klaragården. I dem hittar kvinnor som inte längre är hemlösa sin gemenskap. För de som arbetar på Klaragården delas dagen på så sätt i två delar. På förmidagen hjälper de hemlösa och på eftermiddag är de som inte längre är det välkomna.

– Målet med verksamheten är att hemlösa personer ska bli före detta hemlösa. Det jobbar vi på. Sedan kan det ta olika lång tid beroende på vem man är och vad man har i bagaget eller resväskan. Men vi ser ibland att kvinnor faktiskt lämnar oss, att de hittar en ny identitet, en ny situation där de inte behöver oss alls, eller i vissa fall inte lika aktivt, intensivt stöd, säger Anna Johansson, socialchef på Stockholms Stadsmission.

Klaragårdens verksamhet finansieras av gåvor som allmänheten, företagen och stiftelser donerar. Stockholms stad deltar med tio procent av kostnaderna som är sju miljoner per år. Sex anställda och en hel del volontärer arbetar inom projektet som drivs av Stockholms Stadsmission, som är en ideell förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".