Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hudcancer ökar bland framförallt kvinnor. En av anledningarna kan vara våra semestervanor då vi utsätter huden för stark sol. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX.

Fler svenskar drabbas av cancer

"Att den ökar så mycket beror på våra sol och semestervanor"
4:04 min

Antalet svenskar som drabbas av cancer ökar. Det skriver Cancerfonden i sin årliga lägesrapport som presenteras i dag.  Elisabeth Johansson, intressepolitisk sakkunnig på Cancerfonden, säger att en av orsakerna är att vi blir allt äldre.

– En anledning till att cancerfallen ökar är att befolkningen blir äldre, vår medellivslängd ökar och med en stigande ålder så ökar också risken att drabbas av en cancersjukdom, säger hon. Sen har vi en förbättrad diagnostik och vi har screeningprogram som hittar cancersjukdomar tidigt.

De senaste 20 åren har antalet nya cancerfall ökat med i genomsnitt 1,7 procent per år och ökningen sedan 2010 är 4 procent. Ökningen av cancersjukdomar gäller framför allt kvinnor, och orsaken tros vara den enorma ökningen av malignt melanom och annan hudcancer. Bland kvinnorna ökade dessa cancerformer med 20 procent mellan 2010 och 2011.

Många cancersjukdomar har en koppling till vår livsstil, såsom rökning, alkoholkonsumtion, fysisk aktivitet och matvanor. Och ökningen av hudcancer kan vara kopplad till våra resvanor.

– Att den ökar så mycket, det tror man främst beror på våra sol och semestervanor. Vi åker till Thailand och Kanarieöarna på vinterhalvåret när vår hud är blek och ovan för solens UV-strålar, säger Elisabeth Johansson på Cancerfonden.

Men den största riskfaktorn för att dö i cancer är rökning, på andra plats kommer fetma och övervikt, enligt vissa studier. Andra studier ser alkohol som den näst största risken. Och just tobaksrökning orsakar omkring 4 000 dödsfall i cancer i Sverige varje år och Cancerfonden kräver bland annat att regeringen tar kraftfullare åtgärder mot rökningen.

– Vi kräver varningsbilder på cigarettpaketen och neutrala paket, säger Elisabeth Johansson. Men framförallt så kräver vi att cigaretterna inte ska få skyltas med i butikerna utan att man ska ha så kallad dold försäljning. Vi vill inte att ungdomar ska lockas av fina cigarettpaket i fina färger som ser lite häftiga ut.

Cancerfonden är också kritisk mot att allt mindre klinisk forskning bedrivs på de stora sjukhusen. Allt färre patienter får vara med i studier av nya läkemedel, och läkare och annan vårdpersonal har svårt att hinna med att forska. Elisabeth Johansson säger att de vill att fler patienter ska delta i klinisk forskning, det vill säga att fler patienter ska tillfrågas och att det ska finnas fler studier som de kan delta i. Så att forskningen kan gå framåt.

– Så att nya läkemedel och behandlingsmetoder kan prövas. Ett sätt för en patient att få ta del av ny kunskap, det är att ingå i studier, , säger Elisabeth Johansson. Sen är väl sjukvården så slimmad i dag att det faktiskt inte finns ekonomiska eller personella resurser i så hög utsträckning som man skulle vilja.

Forskning har visat att runt 50-70 procent av alla cancerfall har en koppling till vårt sätt att leva. För det finns cancerformer som minskar, såsom cancer i matstrupen, magsäcken och tunntarmen. En orsak till det tros vara förändrade kostvanor. Så vill man själv göra något för att minska risken för att drabbas av cancer ska man, enligt Elisabeth Johansson, bland annat absolut inte röka och vara måttlig med alkohol.

– Man ska äta en hälsosam kost, mycket frukt och grönt, dra ner på mängden rött kött och processat kött till förmån för fågel och fisk. Man ska vara fysisk aktiv minst trettio minuter de flesta av livets dagar och man ska försöka undvika övervikt och fetma. Och dessutom så ska man vara försiktig i solen, skydda sin kropp mot solens starka UV-strålar, säger Elisabeth Johansson, intressepolitisk sakkunnig på Cancerfonden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".