1 av 4
Anders Arborelius, biskop för katolska kyrkan i Stockholm, ser positivt på den nye påven Franciskus. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
2 av 4
Påven håller på fotbollslaget San Lorenzo från Buenos Aires. Foto: Scanpix.
3 av 4
Vit rök signalerar att påven blivit vald. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix.
4 av 4
Jubel på Petersplatsen efter att vit rök skådats. Foto: Dmitry Lovetsky/Scanpix.

Ny påve kan bli nytändning för svenska katoliker

"Kan hjälpa oss hitta tillbaka till enkelhet och glädje"
2:11 min

En ny påve är en händelse som engagerar katoliker världen över och som kan innebära förändring även för katolska kyrkan i Sverige. Anders Arborelius, biskop för katolska kyrkan i Stockholm, ser positivt på den nye påven Franciskus.

– Jag tror att just denna inspiration och tonvikt på Franciskus och hans budskap kan vara till stor glädje och hjälpa oss att hitta tillbaka till evangeliets enkelhet och glädje, säger biskopen.

Namnet kommer från sankt Franciskus av Assisi, sonen till en rik köpman som valde att leva i fattigdom och som startade bland annat Franciskanorden. Men förutom att utgöra en inspiration, tror inte Anders Arborelius att påvebytet kommer få någon direkt inverkan i den dagliga verksamheten, i kyrkan.

Däremot betyder påvens ursprung mycket. Att den nya påven Franciskus kommer från Latinamerika är historiskt och något som kan innebära mycket för de många katoliker med rötter i Latinamerika som bor i Sverige.

– Det kan för många bli en påminnelse om den tro man hade med sig från hemlandet. Men här i Sverige kan det ha varit mycket annat som kommit emellan. Så det kan nog bli en nytändning för en hel del kan jag tänka mig.

Att den förre påven Benedictus XVI avgick var oväntat, säger Arborelius som hoppas att Franciskus ska kunna vara med länge. Trots sina 76 år och vissa hälsoproblem.

– Jo, han har ju bara en lunga så han är väl inte så stärkt i sin hälsa heller. Men han verkar ju väldigt energisk och ivrig. Vi får se hur länge han orkar med denna stora och viktiga uppgift, säger Anders Arborelius.

Själv räknar har inte med att få träffa påven, i alla fall inte inom den närmaste framtiden. Normalt träffar biskoparna påven var femte år, men det gjorde Arborelius så sent som för två år sedan. När dåvarande påven Johannes Paulus II besökte Sverige 1989 var det första gången en påve kom till Norden. Och Anders Arborelius hoppas förstås på nytt besök nu.

– Ja, man vet aldrig. Nu tror jag att det finns många viktigare resor som väntar på honom, inte minst till Latinamerika. Men ja, vi får väl se, säger Anders Arborelius, biskop för katolska kyrkan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".