Sametingets plenum Vualtjere. Foto: Sophia Rehnfjell/Sveriges Radio.
Sametingsvalet 2013

Hopp om att valet ska bryta dödläget i Sametinget

"Väljarna är väldigt trötta på det här strulet som har varit"
9:03 min

I Sametinget har de gångna fyra åren präglats av stor turbulens. Interna motsättningar och en oförmåga att komma överens har lamslagit mycket av arbetet där. Om två månader går samerna till val igen, och idag är sista dagen för partier att anmäla sig dit. Många samer hoppas att Sametingsvalet ska innebära en förändring, konstaterar Jörgen Heikki på Sameradion på Sveriges Radio.

– Väljarna är väldigt trötta på det här strulet som har varit. De vill ju se förändringar. Och försöker väl i alla fall att påverka det genom valsedeln. De vill att Sametinget tar tag i de stora frågorna och återupprättar förtroendet, säger Jörgen Heikki på Sameradion.

Ett återupprättat förtroende för Sametinget är tveklöst den största frågan i valet. Det oklara parlamentariska läget har lamslagit mycket av arbetet de gångna fyra åren, fyra olika konstellationer har försökt styra utan att lyckas. Läget har varit så dramatiskt att den största samiska organisationen Svenska Samernas Riksförbund föreslagit att man borde lyfta ut myndighetsansvaret från Sametinget, och skapa en helt ny myndighet för att bryta dödläget.

– Den här turbulensen har ju lett till en politisk handlingsförlamning. Under de här fyra åren har det inte hänt någonting egentligen när det gäller de stora politiska frågorna. Bland annat väntar regeringen på Sametingets syn i en rad olika frågor, bland annat knutna till markrättigheter. Sametinget har ännu inte kunnat leverera någonting här. Det är nog den absolut viktigaste frågan, att komma till ett beslut, enigt eller oenigt, där man ger sin syn på hur rättighetsfrågorna ska lösas, säger Jörgen Heikki.

Det svåra läget har sin grund i stora politiska motsättningar, som inte rör sig längs den traditionella höger-vänsterskalan, utan som snarare har att göra med att partierna representerar olika intressegrupper. I Sametinget finns 31 ledamöter som företräder åtta olika partier, men egentligen handlar det om tre olika grupperingar, säger Jörgen Heikki.

– Den ideologiska skalan bygger mycket på förhållandet till renskötseln, den är grunden och det centrala här. Och på den här skalan finns det på ena halvan de renskötselkonservativa partierna. De vill bevara renskötseln som i dag och de exklusiva rättigheterna som är knutna till renskötseln, det vill säga jakten och fisket. De vill bevara det till dagens samebyar och inte se några större förändringar där. I mitten kan man säga att det finns partier som har starka band till renskötseln. Men de vill ändå glänta lite på dörren för att fler samer ska få ta del av den här kakan, att få jaga och fiska. Och på den andra halvan på skalan finns partier som vill öppna dörren helt för att alla samer ska få tillgång till de här rättigheterna.

Förenklat kan man säga att Sametinget, som har funnits i tjugo år nu och har sitt kansli i Kiruna, både är ett folkvalt organ och en myndighet, med ansvar för att bevaka frågor som rör samisk kultur i Sverige. Men något riktigt samiskt självstyre kan man inte tala om, säger Jörgen Heikki.

– De ska verka för en levande samisk kultur och fördela pengar. De ska utse ledamöter till olika organ, de ska leda det samiska språkarbetet, vilket är en av de viktigaste uppgifterna. Sedan ska de bevaka rennäringens intresse gentemot exploatörer och så vidare. Men den viktigaste uppgiften, som de själva anser, den saknas, nämligen att få ett större inflytande över mark och vatten, samt över naturtillgångar. De saknar självstyre över den fråga som de helst av allt skulle vilja få inflytande över.

Nu börjar valrörelsen på allvar, och när samerna går till valurnorna den 19 maj blir det för sjätte gången. Men åt vilket håll vinden blåser är för tidigt att säga, säger Jörgen Heikki.

– Det kommer en opinionsmätning i slutet av mars, början av april. Jag skulle tippa på att den visar på en ganska stor andel osäkra väljare. Så såg det ut redan inför förra valet, och jag tror att den andelen är ännu större den här gången.

Det är drygt två månader kvar till själva valet, vad händer på valdagen? Hur märker man av att det är valdag?

– Inte särskilt mycket. Det sker ju val i princip över hela Sverige i olika vallokaler, men väldigt många poströstar. Många samer bor ute i glesbygden och har svårt att ta sig in till de här centrala vallokalerna, så att det mesta av röstandet sker den vägen. Så det kommer inte att synas speciellt mycket, säger Jörgen Heikki, reporter på Sameradion.

Allt om Sametingsvalet 2013

Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Här kan du följa Sameradions samlade nyhetsrapportering inför Sametingsvalet den 19 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".