Thor Asmundsson. Foto: Hugo Rennéus/P3 Nyheter
Thor Asmundsson ville inte berätta för laget att han är gay. Foto: Hugo Rennéus/P3 Nyheter.

Idrotten stöter bort hbtq-personer

"De flesta känner sig utanför"
2:47 min

Unga hbtq-personer kränks och känner otrygghet inom föreningsidrotten, visar två nya undersökningar. Bland annat har RFSL intervjuat 40 hbtq-ungdomar som varit aktiva i någon idrottsförening, och av dem har nästan alla känt sig otrygga och till slut lämnat föreningsidrotten.

– Det är helt tyst kring hbtq-frågor inom idrotten. De flesta känner sig utanför och vågar inte vara öppna och många slutar med sin idrott för att de inte kan vara sig själva, säger Frida Darj, en av dem som varit med och gjort studien från RFSL och RFSL Ungdom.

Det skiljer sig mellan olika sporter, och värst är homofobin inom machosporter som fotboll och ishockey, säger Frida Darj. Thor Asmundsson, som P3 Nyheter har pratat med, har spelat fotboll större delen av sitt liv, men ville inte berätta att han var gay.

– Det var ju en hel del bögskämt, väldigt mycket sånt. Det skämtades ju om det mesta men just bögskämten upplevdes som nånting pinsamt och hånfullt. Jag är gay men jag vill bara spela fotboll, säger Thor Amundsson.

Enligt en enkät med 2 000 unga som Ungdomsstyrelsen har gjort, känner sig var tionde homo- och bisexuell rädd eller otrygg i samband med idrotten. Men enligt RFSL kan det handla om betydligt fler, eftersom de flesta inte vågar vara öppna och ofta accepterar eller förminskar problemen. Frida Darj ger exempel:

"Jag berättar inte för någon att jag är homosexuell, för min tränare sa att de skulle kasta ut en homosexuell person från laget”. ”Nej, jag slutade i förtid med fotbollen” eller: ”De slutade passa mig när det började gå rykten om att jag var bög och det tystnade i omklädningsrummet när jag kom in, men det var ju bara så som det är".

– Så ungdomarna förminskar ofta det som de har varit med om, säger Frida Darj vid RFSL Ungdom.

Enligt Frida Dajv gör klubbarna ingenting åt problemen, istället är det ofta tränaren som har spätt på homofobin. Det gör att betydligt färre hbtq-ungdomar håller på med föreningsidrott. Enligt Ungdomsstyrelsens enkät idrottar bara 27 procent av de homo-och bisexuella ungdomarna, mot 40 procent av de heterosexuella. Störst skillnad är det för killar.

Värst är situationen för transungdomar. De som inte har utsatts för direkta trakasserier och kränkningar, har haft svårt att delta, eftersom föreningsidrotten, särskilt på elitnivå, är så könsuppdelad, menar Frida Darj.

– Omklädningsrummen är könsuppdelade. All träning och tävling är könsuppdelad och då kan det vara svårt att kunna delta,  man befinner sig mitt emellan eller håller på att göra ett könsbyte, säger hon.

Och enligt Frida Darj har många hbtq-ungdomar därför till slut tvingats lämnat de traditionella idrottsföreningarna.

– De flesta har slutat inom föreningsidrotten och tränar istället själva på gym eller i en hbtq-förening.

Karin Mattsson Weijber är ordförande för Riksidrottsförbundet, och hon säger till P3 Nyheter att det är bra att det kommit fram siffror som visar på problemet.

– Det är ju nånting som vi definitivt måste jobba med. Vi visste det sedan tidigare, men de här uppgifterna belägger den insikten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".