Foto: Olof Björnsson / TT / SCANPIX.

Professor ifrågasätter regeringens biståndspolitik

"Givarländerna blandar sig i allt mer"
2:04 min

Biståndet är åter i fokus efter att finansminister Anders Borg nyligen sa att en del av biståndet ska gå till flyktingmottagande i Sverige som ett sätt att täcka den ökande kostnaden för asylsökande. Lennart Wohlgemuth, professor vid Center for African Studies vid Göteborgs Universitet är kritisk.

– Det är helt klart ett brott mot det tidigare synsättet på vad biståndet ska omfatta. Vad som sker just nu, inte bara här i Sverige utan internationellt, är att man är på väg bort ifrån en period där man har utgått från mottagarländernas ansvar för sin egen utveckling, och det blir mer och mer inblandning från givarna och huvudsakligen därför att politikerna känner press att visa resultat, säger Lennart Wohlgemuth som också sitter i styrelsen för Föreningen för utvecklingsfrågor, FUF.

Enligt Lennart Wohlgemuth kan detta kan ge bra resultat på kort sikt men samtidigt ge en långsiktig negativ påverkan på utvecklingen i mottagarländerna.

Det var under förra höstbudgeten som frågan kom upp. Då gjorde alliansregeringen en rutinmässig genomgång av hur många flyktingar som beräknas komma och från vilka länder. Man beslutade att satsa 38 miljarder kronor till biståndet 2013, men att sju miljarder av dessa pengar ska gå till andra utgiftsområden och då främst till flyktingmottagning i Sverige där anslaget i år ökat från 3,5 till nästan 4,5 miljarder kr.

Pengarna har också tilldelats EU-bistånd och UD:s förvaltningskostnader. Det, menar Lennart Wohlgemuth, pekar på en kamp mellan olika departement i regeringskansliet.

– Från finansdepartementets sida är det ju hela tiden ett intresse att hitta finansiering i regeringsformen. Den kampen har varit varje år. De siffror man talar om blir att biståndet som går till asylsökande i Sverige blir större än hela biståndet till Afrika. Då går det ut över fattigdomsbekämpning i de fattigaste länder, det är ingen tvekan om, säger professor Wohlgemuth.

Enligt regeringens siffror utgör biståndet till Afrika Söder om Sahara 6 094 miljarder kronor, vilket är 40 procent av hela biståndet som Sida delar ut till olika regioner i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".