Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Årets avtalsrörelse har nu dragit igång på allvar

I torsdags lämnade medlarna ett första bud till parterna inom industrin, ett bud som de fem industrifacken sa nej till i helgen. Vad som händer i de här förhandlingarna kommer att sätta sin prägel på hela avtalsrörelsen, där tre miljoner anställda ska få nya löner och anställningsvillkor. Det är många avtal som ska förhandlas om nu, säger Claes Stråth, generaldirektör för Medlingsinstitutet.

– Vad som nu ligger först är den konkurrensutsatta sektorn, alltså industrin. Det pågår också finns förhandlingar inom byggnadsområdet, alltså för byggnadsarbetare och elektriker. Man har också inlett förhandlingar inom tjänstesektorn, den privata tjänstesektorn, liksom inom kommuner och landsting. De enda större avtalsområdena eller branscherna som inte är aktuella för förhandlingar nu under våren, det är den statliga sektorn, säger Claes Stråth vid Medlingsinstitutet.

Medlingsinstitutet är en myndighet som bland annat har till uppgift att medla i konflikter på arbetsmarknaden för att få parterna att kompromissa och komma överens. Men den ska också verka för en god lönebildning. Det handlar om att de anställda ska få "reallöneökningar", det vill säga löneökningar som är större än inflationen. Detta samtidigt som lönerna inte får bli för höga, vilket kan skapa inflation, försämra företagens konkurrenskraft och i och med det svensk export.

Och en väg till en god lönebildning är, enligt Claes Stråth på Medlingsinstitutet, att det är industrin, alltså den internationellt konkurrensutsatta sektorn, som ska lägga nivån för avtalsrörelsen. Det handlar om att övriga branscher inte ska ha högre löner än industrin. Och det brådskar med ett avtal, säger Claes Stråth.

– Överenskommelsen som då träffas inom industrin - i den konkurrensutsatta sektorn, ska kunna fungera som ett märke för alla andra förhandlingar som nu förestår. I Sverige finns det ungefär 600 kollektivavtal som reglerar villkor i form av lön och allmänna anställningsvillkor. Och av dessa 600 kollektiva avtal så löper närmare 300 ut den sista mars.

Ja, ungefär hälften av alla kollektivavtal som finns på den svenska arbetsmarkanden löper ut om några veckor. Och vi kommer oundvikligen att se ett antal varsel och kanske också strejker och lockouter innan alla avtal är i hamn, säger Claes Stråth. Lockout är arbetsgivarens motvapen mot fackens strejker, där man stänger ute anställda från arbetsplatser för att göra konflikten dyr för facken. Några varsel ligger redan, konstaterar han.

– Den ena är just byggsektorn. Alltså byggnadsarbetare, och den andra är elektriker. Erfarenhetsmässigt kan man räkna med att det kommer varsel om stridsåtgärder på ytterligare ett antal områden om man utgår från vad som har hänt under de stora avtalsåren 2010, 2007, 2004. Det kan röra sig om varsel på kanske 25-30 olika områden. Däremot är det betydligt färre fall då varsel ledde fram till en öppen konflikt i form av strejk eller blockad, säger Claes Stråth på Medlingsinstitutet.

Det är tolv år sedan som Medlingsinstitutet skapades, sedan man från politiskt håll beslutat att staten ska spela en mer aktiv roll än tidigare. Men fortfarande är det i alla väsentligheter arbetsmarknadsparterna, fack och arbetsgivare, som genom avtal bestämmer villkoren på arbetsmarknaden. Och Claes Stråth på Medlingsinstitutet anser att det som präglar svensk avtalsrörelse är en väl fungerande lönebildning, få konflikter och tillfredställande reallöneökningar:

– Det har varit en nästan obruten rad av reallöneökningar - det enda var för några år sedan då vi låg strax under noll. Sammantaget innebär det att om vi tar år 2005 som utgångspunkt så har reallönen fram till och med i dag utökat med nästan 50 procent. Det är ett väldigt bra resultat, säger Claes Stråth, generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".