Anne Ramberg, generalsekreterare i Svenska Advokatsamfundet. Foto Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX.

Unga tvingas sitta häktade långa perioder

"Väldigt ingripande åtgärder"
2:55 min

Allt fler ungdomar häktas i väntan på rättegång. De kan sitta i långa perioder och utan att få träffa föräldrar eller advokat och det kan bryta mot FN:s barnkonvention. Advokatssamfundets Anne Ramberg anser att utvecklingen mot hårdare tag är väldigt oroande.

– För det första är det oroande att unga människor, barn, överhuvudtaget sitter häktade. Det är en väldigt ingripande åtgärd och Sverige har kritiserats av både Europarådet liksom FN:s antitortyrkommittéer för att vi låter folk sitta långa tider och med mycket omfattande restriktioner, säger Anne Ramberg.

Barnen är mer utsatta än vuxna och har svårare att överblicka konsekvenserna av ett visst handlande, säger Anne Ramberg.

Barnombudsmannen har granskat 108 fall där barn häktats under 2011, misstänkta för allvarligare brott. De var frihetsberövade i flera dagar eller flera månader. I 91 fall med särskilda restriktioner, som begränsar möjligheterna till kontakt med föräldrar och advokat. Det händer att poliser förmår den unge att avstå från en försvarsadvokat, med argumentet att det skulle ta för lång tid för advokaten att komma. Och det är oerhört allvarligt, tycker Anne Ramberg.

– Särskilt om det händer under helger och nätter. Det är oerhört allvarligt om det är så att de förhörs utan att kunna företrädas av en försvarare. Åklagaren är skyldigt att se till att den unga alltid har en jurist, säger hon.

Många unga som blivit inlåsta i arresten har berättat att de börjar höra röster, tappar verklighetsuppfattningen och får självmordstankar. Enligt lagen får en person mellan 15 och 17 år vistas i arrest högst sex timmar. Sedan måste denne släppas eller anhållas av åklagare. Och om åklagaren beslutar om ett anhållande kan den gripne bli kvar i arresten först i tre dagar innan beslut måste tas om att begära personen häktad. Och sedan kan den unge sitta häktad i månader om det är nödvändigt för utredningens skull.

Totalt sattes minderåriga i arrest vid drygt 3 100 tillfällen år 2011 och det pekar på ett hårdare klimat i samhället, säger Anne Ramberg.

– Det är hårdare tag, och det har justitieminister och statsminister bara för några dagar sedan uttalat väldigt tydligt. Man har också infört att man ska inleda förundersökningar av brott som begåtts av barn som är under 15 år trots att de inte är straffmyndiga. Det har vi varit väldigt kritiska till. Men det är en sån utveckling, det är alldeles uppenbart så, säger Anne Ramberg, Advokatssamfundets generalsekreterare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".