Demonstration mot en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Rissne 2000. Sedan dess har anmälningarna om våldtäkter och sexualbrott mer än fördubblats. Foto: Mark Earthy/Scanpix

Medierapportering om gruppvåldtäkter skapar oro

"Man blir rädd och försiktigare"
4:01 min

Fyra uppmärksammade gruppvåldtäkter har inträffat bara i år. Det är ovanligt, men det finns ingenting som tyder på något samband, eller att det skulle handla om någon ökning eller trend, menar forskare. Men många tjejer är oroliga och rädda, som Ingegerd Kjellegård och Nour Moussa, som vi möter på Sergels torg i Stockholm.

– Det har varit skrämmande, man blir mer rädd när man får veta det.

Är du mer försiktig nu när du går ut?

– Ja, självklart.

- Man blir förskräckt och ledsen, för det ska inte vara så, man ska kunna känna sig trygg och själv så tänker man så klart lite till, att man inte går hem själv som tjej.

Sundbyberg, Kungsträdgården, Alby och Tensta. Fyra uppmärksammade gruppvåldtäkter bara i år, på unga tjejer. Och tre av dem överfallsvåldtäkter, alla i januari. Något som är väldigt ovanligt. Enligt de senaste siffrorna hos Brottsförebyggande rådet, Brå, så sker det mellan 30 och 60 gruppvåldtäkter om året och de allra flesta av dem sker hemma hos någon, och offer och gärningsmän är bekanta på något sätt.

Men rapporten är från 90-talet. Sedan dess finns ingen statistik över gruppvåldtäkter, så det går egentligen inte att säga om det är något som ökat, säger Klara Hradilova Sedin, som är utredare på Brå.

– Det är lite för tidigt att säga om det här är någon slags trend, utan det kan delvis handla om en slump, och de här fallen blir så medialt uppmärksammade så de blir väldigt synliggjorda till skillnad från många andra våldtäkter.

Det kan handla om en medial ökning, menar hon. Om ett fall uppmärksammats så är det större chans att nästa fall också får stor medial uppmärksamhet.

Men många forskare menar också att våldtäkterna, och då även gruppvåldtäkterna, ökar, till följd av en ökad tillgång på porr och kvinnoförnedrande bilder. På tio år har de anmälda våldtäkterna nästan tredubblats, från 2 500 till 6 200 förra året. Det kan  delvis förklaras med att lagen nu klassar fler brott som våldtäkt, men inte helt, eftersom anmälningarna av alla sexualbrott nästan har fördubblats under samma period, från cirka 9 000 2002 till närmare 17 000 förra året.

Och bara en del av ökningen kan troligtvis förklaras med ökad anmälningsfrekvens, säger Martin Grann, psykolog och professor vid Karolinska institutet i Stockholm.

– Den här ökningen är så markant, så pass stor att vi kanske faktiskt har ett läge i Sverige där det sexuella våldet ökar, men det är svårt att ta reda på det här på ett vetenskapligt sätt.

Men även om gruppvåldtäkterna skulle ha ökat över tid, så finns fortfarande ingenting som tyder på att det skulle handla om någon trend eller kraftigare ökning just nu, enligt forskarna. Däremot skulle den mediala uppmärksamheten kunna leda till att fler vågar anmäla, säger Lotti Helström, överläkare på akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm.

– Vad man skulle kunna tänka sig är att kvinnor faktiskt anmäler när det blir mer uppmärksammat, att man inte springer och gömmer sig och drar täcket över huvudet och inte vill prata om det, utan att man berättar vad som hänt för polisen eller för oss.

Det är framförallt unga män som begår våldtäkter, men de som begår övergrepp i grupp skiljer sig från så kallade singelvåldtäktsmän genom att de hetsas av grupptryck, säger Martin Grann på Karolinska institutet.

– En del i förklaringen till att det sker är att man hetsar varandra och när de här övergreppen sker så är det flera individer som är med, men som aldrig skulle ha gjort det på egen hand, men det kan finnas en eller flera individer som är mer motiverade och drivna i övergreppsbeteendet och som får med sig de andra.

Och de som utsätts av flera förövare mår betydligt sämre och drabbas ännu oftare av ångest och posttraumatiska stressyndrom efter händelsen, säger Lotti Helström på Akutmottagningen för våldtagna kvinnor.

– En allvarlig ångestsjukdom som man får efter allvarliga livshotande händelser. Minst en tredjedel utvecklar ju det efter våldtäkt över huvudtaget, men när det gäller gruppvåldtäkter så är det ännu fler, risken är ännu större att utveckla det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".