Gymnasieeleverna Bilal och Rimaha visar några Albybor hur man använder surfplattor. Foto: Warsame Elmi, SR International

Äldre och invandrare lär sig googla i Alby

"Fler ska vara med i debatten och den är på internet"
2:10 min

Nästan en och en halv miljon svenskar använder inte internet och det vill kampanjen Get online ändra på. Den pågår i form av internetkurser i hela Europa, bland annat i Alby bibliotek, i södra Stockholm.

– Jag visar bara hur man kan söka efter något. Kanske vill du skriva Hallunda?

Kurt Lundström från pensionärsföreningen SeniorNet är en av dem som lär ut hur man söker information på nätet. SeniorNet Botkyrka är en av organisationerna som engagerat sig i att lära ut internetkunskaper i Alby bibliotek, eftersom det just är många äldre, och här i Alby många äldre invandrarkvinnor, som inte har dator och som inte använder internet. För att det är för svårt, men framförallt för att de inte ser nyttan med det, säger Cristine Cars Ingels, kanslichef på föreningen Digidel, som driver kampanjen i Sverige.

– Nästan sju av tio svarar att man inte ser något intresse, man är inte motiverad, säger Cristine Cars Ingels.

Hon ser det som en demokratifråga att alla ska ha tillgång till internet.

– Du har väldigt svårt att påverka samhällsutvecklingen i Sverige om du inte är på internet. Vi vill att fler personer ska vara med i debatten och den sker på internet. Sedan är det opraktiskt, vi vet att resebyråer läggs ner, telefonkatalogen finns knappt längre, det är svårt att beställa biljetter, tågbiljetter Att betala fakturor analogt är mycket dyrare än att göra det på onlinebanken. Det finns väldigt många skäl.

Det är inte bara pensionärer som lär andra äldre att använda datorn. Bilal och Rimaha Albitar går på gymnasiet och i dag är de på Alby bibliotek för att lära ut hur man använder surfplattor.

– Det första de måste lära sig är programmen i Ipaden, till exempel kontaktlista, meddelande och hur man tar bilder, sen går vi vidare till internet, hur man går ner i google och söker och fixar eget bankkonto.

– Jag tycker faktiskt att det är rätt roligt att vara här och lära de äldre som inte kan något om datorer.

– Och det vi lärt dem är såna där viktiga grejer som vuxna verkligen borde veta, hur man betalar sina räkningar på internet till exempel, säger 18-årige Bilal i Alby bibliotek.

Kampanjen Get online week pågår över hela Europa mellan den 18-24 mars, och i Sverige genomförs aktiviteter över hela landet.

Den sponsras av regeringen med närmare 170 000 kronor i hopp om att ytterligare en halv miljon svenskar ska börja använda internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".