The silent university startade i London och har nu kommit till Tensta konsthall.

Tyst universitet för papperslösa i Tensta

"Det är en alternativ kunskapsplattform"
1:26 min

Silent university har kommit till Stockholm. Det är ett alternativt kunskapsforum och ett konstprojekt i Tensta konsthall i Stockholm.

– Det här är en alternativ kunskapsplattform som försöker hitta en egen plats i samhället vid sidan om existerande infrastrukturer, säger Emily Fahlén, förmedlare på Tensta Konsthall som jobbar med projektet.

Det startade i London förra året, som en webbaserad föreläsningsplattform av och för invandrare, asylsökande och papperslösa. Syftet är att använda och sprida all deras kunskap, som samhället inte utnyttjar.

– Du kan vara läkare, advokat eller ha pluggat litteratur, men när man kommer hit till en ny plats i en kontext så försvinner den yrkesidentiteten och det är den här frågan som vi vill uppmärksamma med det här projektet.

Man blir medlem genom att logga in och dela med sig av sina egna kunskaper. Sedan kan man ta del av föresläsningar, i allt mellan arabisk kalligrafi och hur man startar eget företag. På arabiska, kurdiska eller svenska, eller det språk föreläsaren själv vill. Det är gratis, men man kan behöva dela med sig av sina kunskaper och sin tid, säger Emily Fahlén.

– Man får låna lite av sin tid till universitetet för att kunna gå in och ta del av den här kunskapen, det kan vara så att vi behöver den hjälpen och då så kontaktar vi personen i fråga, säger Emily Falén, förmedlare på Tensta Konsthall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".