Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX.

Centerstämma spikade det nya idéprogrammet

"En väldigt tydligt skrivning"
3:34 min

Under helgen klubbades Centerpartiets nya idéprogram igenom på en extrastämma i Upplands Väsby. Det som börjat som ett mycket kontroversiellt förslag, med bland annat fri invandring, polygami och platt skatt. Det nya idéprogrammet beskrivs som liberalt, grönt, socialt och decentralistiskt. Och migrationsvänligt.

– Ja det är en otroligt liberalisering av (C) vi ser på den här stämman, rent allmänt. Framför allt i den frågan och inte minst mot bakgrund av den långa debatt som vi hade i vintras också som var ganska känslosam. Nu har stämman landat in i en väldigt tydligt skrivning om att vi vill ha öppna gränser, vi vill ha fri rörlighet och i närtid också en generös och human flykting och invandringspolitik, Per Ankersjö, ordf. i idéprogrammet och Stockholms stadsmiljöborgarråd.

Men alla på stämman var inte överens när det gällde invandringspolitiken. Det nuvarande systemet klarar inte nutidens invandring av flyktingar och arbetskraftsinvandring, tyckte till exempel Dick Larsson, representant från Uppsala.

– Vi kan inte idag erbjuda de människor som kommer hit, både som flyktingar exempelvis, och de som kommer av andra skäl. Vi klarar inte av att integrera dem. De får inte arbete, de får ett utanförskap som kanske är sämre än var de kommer ifrån och det är inte värdigt ett land att då öppna gränser och säga välkomna!

Men majoriteten i partiet anser att Sverige har ett föråldrat system för att ta emot människor som kommer till det här landet av olika skäl. Det anser  Abir Al-Sahlani, medlem i partistyrelsen och rikdagsledamot.

– Jag är helt övertygad att de flesta centerpartister vet att våra integrationsutmaningar inte beror på att de människor som väljer eller är tvungna att fly till Sverige är dåliga människor eller sådana människor som vill leva på bidrag. Men, i och med att de här människorna som kommer hit är lite annorlunda, tänker annorlunda, uttalar svenska ord på ett annat sätt, så klarar inte våra politiska verktyg och de system som vi har skapat att ge de här människorna en likvärdigt möjlighet, och det tror jag att de flesta centerpartister vet att det är så, säger hon.

Men riskerar inte den här liberala ståndpunkten att många centerpartister lämnar partiet och går mot mer migrationskritiska partier och t.o.m. till Sverigedemokraterna?  Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköpings kommun tror inte att det finns risk för en sådan avhoppning.

– Centerpartiet är det parti som i förra valet tappade minst antal väljare till Sverigedemokraterna av de politiska partierna. Och det är en ganska tydlig signal. Våra väljare har inga tendenser att vara främlingsfientliga. Men det finns alltid en oro i samhället. Det är ekonomisk lågkonjunktur och så och det gäller att ha förståelse för att människor ställer frågor. Och att ställa frågor är inte samma sak som att ha en främlingsfientlig atittyd, säger han.

Men att kalla sig ett liberalt parti, krockar inte det med Folkpartiet (FP) som traditionellt kallar sig också liberal? Stina Bengtsson, Ordförande i Stockholms Centerkvinna hävdar att det finns påtagliga skillnader.

– Fast jag tycker inte att Folkpartiet är särskilt liberalt. Vi är ju väldigt sällan för förbud till exempel, Folkpartiet är mycket mer för reglering och för en statskontroll på ett annat sätt än vad vi är. Jag tycker att Centerpartiet är mycket mer liberal än Folkpartiet är. Vi har varit liberaler lång mycket längre än vi har sagt att vi är liberaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".