Foto: AP Photo/dpa, Ingo Wagner/Scanpix

Brist på svenskt lammkött till påskbordet

"Många har drabbats väldigt hårt"
3:19 min

Varje vår, till påsken, råder det brist på svenskt lamm i de svenska köttdiskarna. Men i år blir bristen större än vanligt, på grund av det nya schmallenbergviruset, som drabbat omkring 20 procent av det svenska lammbeståndet.

– Många har drabbats väldigt hårt med missbildade och dödfödda lamm upp till 40 procent, medan andra inte alls har drabbats, på grund av ett svidknott som sprider det här och exakt hur mycket det här har spelat in på den svenska vårlammsproduktionen det finns det inga exakta siffror på, men uppåt 20 procent mindre lamm på den svenska marknaden pratar man om i alla fall, säger fårbonden Tomas Olsson, som också är ordförande för organisationen Lammproducenterna.

På Ica har det inte märkts riktigt än. Det brukar vara brist på svenskt lamm på påsken, säger färskvaruchefen Dan Jacobson.

– Det brukar vara en viss brist på lamm under påsk för att det är rätt så stor andel av årets totala lammförsäljning som sker nu, så normalt sett har vi en liten brist under påsken på svenskt lamm.

Ja, det är på påsken som vi äter mest lamm - ungefär 30 procent av den totala årskonsumtionen har vi till påsk. Men egentligen är det inte bästa tiden för lamm, menar både Dan Jacobson och lammproducenterna. Den som vill ha svenskt färskt lamm till påsk, köper lamm som har växt upp inne i stallar och inte fått gå ut, säger fårbonden Tomas Olsson.

– De går ju inne på stall här på stora ströade boxar.

Tomas Olsson står mitt bland sina nyfödda lammungar på gården i Kungsör. Det är vanligast att lamm föds nu på våren och slaktas på hösten, så att de får gå ut och beta, säger han.

– Den traditionella lammproduktionen det är ju en lamning nu på våren och de kommer ut på det här späda näringsrika gräset där tackorna mjölkar bra och du får lammen att växa som de ska under hela sommaren, det är en enkel produktion där du har mindre jobb mot de här lammen som vi slaktar nu till påsk, de är oftast födda i december januari och vi har ju de djuren inomhus för vi har inget bete.

Men det är alltså nu vi konsumenter vill äta lamm, vilket gör att allt fler bönder föder upp lamm på vintern och slaktar på våren.

Lamm är det kött som den svenska efterfrågan och konsumtionen ökat mest på. Vi äter nästan dubbelt så mycket lammkött nu som år 2000. Samtidigt har den inhemska produktionen knappt ökat. Idag är bara 35 procent av allt lammkött som säljs svenskt, mot över 70 procent 1994. Då, med EU-inträdet, började allt mer billigt importerat lamm konkurrera ut det svenska köttet. På Ica är normalt omkring 60 procent av lammköttet importerat, och nu till påsk, när efterfrågan ökar, är andelen ännu större, säger Dan Jacobson på Ica.

– Det finns inte svenskt lamm så det räcker så vi täcker upp säsongsmässigt med importlamm, från framförallt Nya Zeeland, men också från Irland.

Så den som vill ha svenskt lamm på påskbordet måste skynda sig och, även om det fortfarande går att få tag i nu, så är fårbonden Tomas Olsson orolig för framtiden.

– Jag har inte drabbats så hårt, jag har egentligen bara haft fyra dödfödda lamm under säsongen, men däremot känner jag en större oro inför kommande säsonger, om vi får en ytterligare minskad produktion till följd utav det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".