BIlden att fotboll är en billig sport där alla kan vara med stämmer inte. Att spela fotboll i en förening kostar mer än att spela golf. I genom snitt kostar det närmare 4 000 om året. Arkivfoto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Dyr föreningsfotboll stänger ute barn och unga

Fotbollförbundet: "Man får väl titta efter billigare alternativ"
5:13 min

Nu börjar fotbollssäsongen, men många barn riskerar att hamnar utanför, när deras föräldrar inte har råd att betala för barnens idrottande. För även en "billig" idrott som fotboll kostar flera tusen varje år. Pengar som ofta inte finns i familjer som redan lever på marginalen. Ibrahim Barsoms son spelar fotboll i Norsborgs IF i södra Stockholm, och han ser att många fotbollsföräldrar kämpar med ekonomin.

– I dag är läget väldigt svårt. Arbetslösheten börjar bli högre. Hur ska man då kunna skicka sina barn på fotboll? Hyra, vatten, el, internet och telefon ska också betalas. Pengarna räcker inte, hur ska man göra då?

Ibrahim Barsom ser att det är många föräldrar runt honom som inte har råd att betala medlemsavgifterna till föreningen. Och att spela fotboll kostar mer än vad kan tro, säger han.

Annars är den allmänna bilden att fotboll - till skillnad från ishockey och ridning till exempel – är en billig idrott som alla kan hålla på med. Men det är bara delvis sant. Fotbollen är verkligen en av de billigaste sporterna. Det visade den senaste stora undersökningen som Riksidrottsförbundet gjorde bland svenska idrottsföräldrar 2009.

Ändå kostade det i snitt 3 700 kronor att ha ett barn i en fotbollsförening under ett år om man räknar ihop medlemsavgift, utrustning, resor, träningsläger och allt annat. En siffra som till och med överraskade Svenska Fotbollförbundet.

– Ja, det blir jag faktiskt. Och jag blir ännu mer förvånad när jag ser att golfen är billigare än vad fotbollen är. Ja, jag blev förvånad, säger Per Widén, utbildningschef på Svenska Fotbollförbundet.

Men att det skulle vara ett problem att barn hamnar utanför för att det skulle vara för dyrt att spela föreningsfotboll är inget som han uppfattat.

– Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Jag tror nog att det problemet i så fall stannar på föreningsnivå, eller i bästa fall når distriktsförbunden. Det har väl inte nått ända fram till Svenska fotbollförbundet, säger Per Widén.

Men det är ett svar som förvånar Peter Nilsson, ordförande i Bromstens IK i västra Stockholm, med upptagningsområde i bland annat i de bägge fattiga – och barnrika – förorterna Tensta och Rinkeby. Det här är frågor som man har att hantera hela tiden, säger han.

– Duktiga killar och tjejer som vill spela boll men inte har råd, det måste vi hantera. Och det hemska i det hela är att vi som många andra föreningar tittar på dem som är duktiga. Vad händer med dem som inte är duktiga? Det kan jag själv ibland fundera på. De som inte är duktiga och inte har råd, vad händer med dem? De syns inte alls, säger Peter Nilsson i Bromstens IK.

Och att barn i de ekonomiskt mest utsatta familjerna mycket oftare än andra barn står utanför föreningsidrotten, det bekräftades i rapporten Barns Fritid från Statistiska Centralbyrån härom året. Av alla barn var 65 procent med i en idrottsförening. Bland de fattigaste familjerna handlade det om 45 procent.

Charlotte af Klercker är insamlingsansvarig för Majblomman i Stockholm. Förra året betalade organisationen ut en miljon kronor till behövande barn i Stockholm. En fjärdedel av den summan – 250 000 kronor ungefär – gick till sportaktiviteter, berättar hon: till kläder, medlemsavgifter, skor och läger.

– Sport har också blivit en ökad andel av ansökningarna. Vi ser att det blir fler och fler som söker pengar för att delta i sportaktiviteter. Familjerna är mer och mer utsatta. Många familjer har det svårare att få ihop tillvaron, och då drar man in på kostnader som till exempel idrottsavgifter.

Sport och idrott är en viktig verksamhet att ge bidrag till, säger Charlotte af Klercker. Det är viktigt att inte låta barnen hamna utanför, och då räcker det inte att hänvisa alla som inte har råd till spontanidrott.

– Det är den organiserade idrotten där vi ser att man på ett annat sätt kan lyfta barn och stärka barn. Och vi vill skapa förutsättningar så att barn kan vara med sina kompisar och inte hamnar i utanförskap på grund av sociala ojämlikheter, säger Charlotte af Klercker.

Utanför Svenska Fotbollförbundets nya lokaler i Solna, tvärs över gatan från nya Friends Arena, håller Skandinaviens största köpcentrum på att byggas. Inne på Fotbollförbundet sitter folk böjda över dataskärmarna, fotbollssäsongen är på väg att dra igång, och det finns mycket att göra. Utbildningschefen Per Widén säger att man försöker påverka kommuner att sänka plan- och hallhyror för att hjälpa klubbarna att hålla nere medlems- och träningsavgifterna, men att man inte kan göra så mycket mer.

– Fotbollen är frivillig. Vi vill ju naturligtvis att alla ska spela fotboll, och jag skulle vilja säga så här, att likväl som man kanske tittar runt och försöker hitta billiga alternativ, till exempel på livsmedel eller bensinpriser, så får man väl titta sig omkring om det är andra föreningar som erbjuder andra, billigare alternativ, säger Per Widén, utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".