Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
På kongressen väljs Stefan Löfven formellt till partiledare för Socialdemokraterna.Foto: Maja Suslin/Scanpix

S-kongress med mycket fokus på vinster i välfärd

"Det kommer att bli en ganska hård debatt"
2:54 min

På onsdagen inleder Socialdemokraterna sin kongress i Göteborg, där ombud från hela landet samlas för att kraftsamla inför valet nästa höst. Vinster i välfärden är en het fråga som kommer diskuteras, och frågan splittrar partiet. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet, beskriver det som en tydlig skiljelinje i partiet.  

Ungefär 175 motioner som berör vinster i välfärden har lämnats inför kongressen, flera av dem kommer från tunga partidistrikt, och en stor del av dem är kritiska.

– Om man ska döma av hur det har låtit före kongressen så kommer det att bli en ganska hård debatt. Det är onekligen så att det finns två strömningar kring denna ganska symboliskt laddade fråga, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet. 

Ungdomsförbundet SSU och kvinnoförbundet S-kvinnor har tagit ställning mot partiledningen, och stödjer fackorganisationen LO:s förslag om vinstbegränsning i företag i vård, skola, omsorg och annan skattefinansierad välfärd. Partistyrelsen vill däremot inte ha ett tak för vinstuttag. I stället föreslås en vinstbegränsning genom olika regelskärpningar som ska höja kvaliteten i välfärden, till exempel genom krav på personaltäthet och på personals utbildning.

Och för Stefan Lövfen kommer den här frågan att bli väldigt viktig för hans legitimetet, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

– För han har bundit sig väldigt hårt och mycket konsekvent kring en linje som innebär inget vinstförbud. Att ändå klara sig genom det här är det första interna riktiga testet på hans ledarförmåga och hans position som ledare i partiet.

Jobb och sysselsättning har varit Stefan Löfvens viktigaste frågor som han har profilerat sig i, inte minst eftersom partiet förlorade de två senaste valen delvis på grund av dessa frågor. Och det är svårt att tänka sig att Löfven skulle ändra inriktning nu, säger Jonas Hinnfors.

– När det gäller jobbpolitik har han varit konsekvent. Han har pekat så många gånger på det att man förstår att det är väldigt viktigt. Och när det gäller symbolfrågan vinst i välfärden har han också varit väldigt tydlig. Han har inte lindat in sina åsikter där. Han har varit väldigt konsekvent och följt samma linje sedan han började. 

Hur troligt är det att Socialdemokraterna bildar regering med Miljöpartiet och Vänsterpartiet efter valet?

– Om det parlamentariska läget efter valet är sådant att man är i minoritet och man måste bygga broar så jag tror att det finns en stor acceptans för Miljöpartiet. Men det är klart att det inte är enkelt för i en del nyckelfrågor har man olika åsikter. 

Det är mindre troligt att Socialdemokraterna kommer att vilja sitta i regering med Vänsterpartiet, tror Jonas Hinnfors.

– Nästan ingenting av det som Löfven har tryckt på ligger särskilt nära det som Vänsterpartiet trycker på. Jag tror att det står ganska långt ner på listan trots allt. Och sakpolitiskt ideologiskt står partierna långt ifrån varandra.

I morgon torsdag kommer Stefan Löfven formellt väljas till partiledare av kongressen. Han har ju redan suttit på partiledarposten i drygt ett år, men har hittills bara varit utsedd av partistyrelsen. Efter valet kommer Löfven hålla sitt så kallade linjetal.

Partikongressen är Socialdemokraternas högsta beslutande organ. 350 ombud från 26 distrikt åker till kongressen i Göteborg, som pågår till och med söndag den 7 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".