Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
S-KONGRESSEN:

Ideologi eller pragmatik är skiljelinjen inom S

"Få ligger sömnlösa över vinster i välfärden, däremot över jobben"
4:23 min
Hur ska S vinna valet? Lena Sommestad tycker S måste bli tydligare ideologiskt, medan Lars Stjernkvist tycker man måste vara pragmatisk. Foto: Janerik Henriksson/Bertil Ericson/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Det är med jobbpolitiken som Socialdemokraterna ska vinna valet 2014. Om sex år ska Sverige ha lägst arbetslöshet i EU, enligt partiledaren Stefan Löfven. Att ha fullt fokus på att bekämpa arbetslösheten är rätt väg att gå, säger Lars Stjernkvist, före detta partisekreterare. Han är orolig för att debatten om vinster i välfärden riskerar att ta uppmärksamhet från valets viktigaste fråga.

– Det som på nåt sätt kännetecknar ett regeringsparti och ett ansvarstagande parti, det är ju att man pratar om det som de allra flesta är mest oroliga för. Och med all respekt för frågan om vinster i välfärden så är det nog ganska få som ligger sömnlösa och funderar på "vad ska hända? Ska man förbjuda aktiebolag eller inte?" Däremot är det väldigt många i dag som ligger sömnlösa och funderar på "kommer jag någonsin få ett jobb?", säger Lars Stjernkvist,  kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare i Socialdemokraterna.

Och det är ett regeringsparti som Socialdemokraterna ska vara, anser Lars Stjernkvist. Ett parti som utformar sin politik för att få förtroendet att regera. Det är den pragmatiska vägen, säger han, till skillnad mot de mer renläriga i partiet, som till exempel driver på för att få bort vinstdrivande bolag i vård och skola.

Den där konflikten har också beskrivits som en kamp mellan höger och vänster inom Socialdemokraterna. Och en av dem som tillhör vänsterflanken i partiet är kvinnoförbundets ordförande Lena Sommestad. Hon menar tvärtom att partiet riskerar att bli för otydligt om man inte tar strid i frågan om vinster i välfärden. Det är viktigt med ideologi, säger hon.

– Jag hör väl till de som tycker att det är viktigt att vara tydliga med vår ideologi, att vi har en ideologi som bygger på generell välfärdspolitik, på solidaritet, på alla människors lika livschanser. Och i vissa frågor, som till exempel när det gäller vinstfrågan, så kan det naturligtvis vara strategiskt klokt att ta små steg framåt. Men en stor risk är faktiskt också att vi får andra resultat än vad vi vill ha, säger Lena Sommestad. Hon tar skolan som ett exempel.

– Jag har varit tydlig med att om vi fortsätter med en sån här konkurens- och vinstmodell i skolan så går vi mot en större ojämlikhet och segregation. Det vill vi inte ha. Då tror jag att vi behöver sätta ner foten mer när det gäller att faktiskt sätta stopp för den här typen av konkurensmodell i skolan.

På en punkt kan också Lars Stjernkvist hålla med om den kritik som kommit från vänsterhåll i partiet. För att värna en god utbildning och satsning på forskning och infrastruktur till exempel måste man kunna diskutera höjda inkomstskatter på sikt, anser han. Stefan Löfven har inte velat höja inkomstskatter för vanliga inkomsttagare.

Men mycket av den kritik som kommer från vänster i partiet ser han ofta som en längtan tillbaka till en tid som inte längre finns. Och allting var verkligen inte bättre förr, menar han. Den ökade valfrihet som medborgarna har fått är värd att försvara i den kommande valrörelsen.

– Vi ska ta tillvara det som faktiskt har varit bra under de senaste årens utveckling. Vi ska bejaka valfrihet. Vi ska se till så att människor känner sig trygga med att man även i fortsättningen kan välja bort skolor som inte fungerar. Men vi ska samtidigt säga att vi tänker på ett mycket bättre sätt än den nuvarande regeringen lösa det som inte fungerar, till exempel finansieringen men också göra nånting åt de avarter vi har i dag. För de finns definitivt, och de ska vi göra någonting åt. Och så ska vi dessutom se till så att vi kan ge betryggande svar på det som är den absolut viktigaste rättvisefrågan, nämligen hur vi ska komma åt den här höga arbetslösheten.

Lars Stjernkvist kommer ständigt tillbaka till jobbpolitiken. Det var den frågan som Socialdemokraterna förlorade valen på 2006 och 2010, hävdar han. Och det är den frågan som Socialdemokraterna kommer att vinna eller förlora valet på 2014, beroende på hur mycket förtroende man får från väljarna. Även för Lena Sommestad är jobbfrågan viktig i kommande val, men det är det också att ändra på en välfärdspolitik som, enligt henne, inte fungerar.

– Jag tror att det viktigaste är att människor känner att det kommer att bli skillnad. Mitt liv kommer att bli annorlunda med Socialdemokraterna. Att de väldigt stora väljargrupper, de som saknar jobb och behöver full sysselsättning, men också alla de väljargrupper som är beroende av offentlig sektor och en väl fungerande välfärd, ser att här kommer ett parti som är det parti som har byggt upp välfärdssverige och som är originalet när det gäller att se till att det fungerar väl. Det hoppas jag att enskilda människor kommer att känna, att ja, det kommer bli skillnad när Socialdemokraterna kommer till makten, säger Lena Sommestad, ordförande för Socialdemokratiska kvinnoförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".