Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Markus Schreiber/Scanpix

EU-länderna överens om gemensam asylpolitik

"Man kan inte säga att Sverige gör för mycket"
2:17 min

EU:s nya gemensamma asylpolitik har tagit ett stort steg närmare att bli verklighet. Den nya politiken ska se till att flyktingar behandlas likvärdigt i samtliga EU-länder. Från regeringens sida hoppas man att det ska leda till att asylansökningarna fördelas jämnare mellan medlemsländerna.

Andreas Ollinen, politiskt sakkunnig åt migrationsminister Tobias Billström, tror inte att EU:s nya gemensamma program för asyl- och migrationspolitik kommer innebära några större förändringar för Sverige. Men förhoppningen är att det ska bli en jämnare fördelning av asylansökningar mellan medlemsländerna.

– Vi har ju en situation i Europa där fem medlemsstater tar emot 70 procent av alla asylsökande som kommer till Europa. Det betyder att 22 medlemsstater tillsammans tar emot 30 procent av de som kommer. Med ett mer harmoniserat asylsystem är förhoppningen att de medlemsstater som i dag inte tar sitt ansvar, ska göra det, säger Andreas Ollinen, politiskt sakkunnig åt migrationsministern.

En jämnare fördelning av antalet asylansökningar mellan medlemsstaterna är något som migrationsminister Tobias Billström själv talat om flera gånger. Om andra länder tog emot fler, skulle det kunna innebära att färre söker asyl i Sverige. Men att det skulle vara motivet vill inte Andreas Ollinen medge.

– Man kan inte säga att Sverige gör för mycket, man kan säga att andra gör för lite.

Redan 1999 sade EU-länderna att de skulle införa ett gemensamt regelverk för migration och asyl. Men det har tagit sin tid. Nu har man lyckats enas om fem direktiv och förordningar som ska reglera saker som rätt till bosättning och sjukvård och hur handläggningen av asylärenden ska gå till. EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) som har ansvar för migration och asyl, menar att förändringen kommer ge skydd åt de allra mest utsatta, där det i dag skiljer sig mycket åt mellan länderna. Samt att EU kommer ha både kraft och verktyg att se till att politiken omsätts i praktik i medlemsländerna.

Men Maite Zamacona Aguirre, migrationssakkunnig på Röda Korset, är inte lika optimistisk, även om hon välkomnar överenskommelsen. I dag behandlas många asylsökande väldigt illa i flera länder, säger hon, och det finns en risk att det kommer fortsätta vara så även i framtiden. Om fler börjar söka asyl i andra länder än i Sverige, är det inte säkert att mottagandet faktiskt blivit bättre där annat än på pappret, menar hon.

– Det finns fortfarande en risk. Det beror på att det varit så hittills, så vi får se vad det här innebär i praktiken. Det är viktigt att det här tillämpas på ett bra sätt och att det blir meningsfullt i dessa länder. Men förstås finns det en risk att det inte blir så.

Definitivt beslut om EU:s gemensamma program för asyl- och migrationspolitik ska fattas av Europaparlamentet till sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".