1 av 2
Siv Andersson, Mari Spendrup, Dragana Todorovic och Karl Spendrup från S-föreningen i Hisings Backa är glada över att det är kongress i Göteborg. Foto: Anders Ljungberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Den 100-åriga S-föreningen i Hisings Backa har sen lång tid sina möten i Folkets Hus, där finns också bio och festlokaler. Foto: Anders Ljungberg/Sveriges Radio.

S-kongressen viktig även för gräsrötterna

"För oss är det politik varje dag"
5:51 min

Socialdemokraterna har den här veckan intagit Göteborg för att hålla kongress. Partiets politik inför valet nästa år ska läggas fast, men på gräsrotsnivå pågår det politiska samtalet varje dag året om i Göteborg, inte minst i de 95 socialdemokratiska föreningar som finns i staden. En av de mer livaktiga är den i Hisings Backa i norra Göteborg.

– För oss är det politik varje dag. När vi går till affären och handlar mjölk, när vi skickar våra barn till skolan och allt. Det är väldigt lätt tycker jag att här på lokalnivå motivera folk hur viktigt det är med politik. Och just då är det också viktigt vad man står för, vilken ideologi man har i bakgrunden, säger Dragana Todorovic, ordförande i Hisings Backas S-förening när hon tar emot vid ingången till Folkets hus.

Solen lyser in genom glasentrén till Folkets hus i Hisings Backa, där den socialdemokratiska föreningen som nyligen fyllde 100 år har haft sina möten under lång tid. Utanför samsas villor med de höga miljonprogramshus som många förknippar stadsdelen med. Därinne är det rent och prydligt, dukarna ligger över borden i den lilla kafédelen och i några glasmontrar står en samling med 431 unika kaffekoppar på sina fat, en gåva från Folkets Hus i Biskopsgården när den las ned. Det är där S-föreningen håller en studiecirkel varje onsdag för att diskutera aktuella ämnen. De är 144 medlemmar sammanlagt, men brukar vara ett 20-tal på mötena. En av de mest aktiva är Karl Spendrup.

– En oerhört viktig sak är att vi är konkreta i vårt arbete, att det ska leda någonstans, att det ska vara något som ger resultat och inte bara är en diskussionsklubb. Och det har vi försökt göra i cirkeln, bland annat när det gäller ungdomsproblematiken som finns här i Backa. Just nu är det ganska lugnt, men det är sånt som blossar upp med jämna mellanrum. Och det har vi tagit tag i, och nu är vårt nästa mål att vi vill träffa stadsdelsnämndens politiker och diskutera med dem, hur man kan förstärka fritidsverksamheten för de unga så det kan bli bättre, säger Karl Spendrup.

I den större samlingssalen sitter ordföranden Dragana Todorovic, som till vardags är undersköterska i hemtjänsten, och tre andra medlemmar, Karl och Mari Spendrup och Siv Andersson, alla pensionärer och med flera års arbete bakom sig i S-föreningen. De pratar om det parti som nu är samlat i Göteborg, för att efter två mandatperioder i opposition nu försöka återta regeringsmakten 2014. Och det är inte alltid som de fyra drar jämnt med sitt parti. Karl Spendrup säger att de kan vara kritiska mot det egna partiet ibland:

– Man tänker, vart är de på väg nu? Med vinster i välfärden och så, där vi ju tänker väldigt olika på många håll, säger han. Mari Spendrup håller med.

– Det är lite fegt utav Socialdemokraterna att gå så mycket till höger, för då tror man att man ska kunna få väljare från flera områden. Jag tror man hade tjänat mycket mer på att vara tydlig med det här med jämställdheten mellan människor. Att man hade satt ner foten igen och sagt att här går det åt skogen, nu måste vi alltså göra nånting ordentligt. Jag tror att man förlorar mycket mer väljare på det här lite försiktiga, det här velandet, det vinner man ingenting på, säger hon.

Siv Andersson tycker att pengarna måste omfördelas så att de kommer på rätt ställen igen. Och att man behöver se över bostadspolitiken.

–  Boendet börjar ju att ta allt för stor del av människors pengar. Vi har ju alltför stor efterfrågan och lite tillgång, och det trissar ju upp priser, säger hon. Karl Spendrup håller med:

– Vi har fått så starkt ökade klyftor, bostadsmarknaden är ett exempel på det. Jag tycker man ska satsa på den här tanken att jämlikhet är bra för alla, inte bara för dem som har det sämst ställt. Utan vi får ett vänligare, öppnare samhälle, om vi har en ökad jämlikhet för alla.

– Ja, ett jämlikt samhälle mår ju mycket bättre än ett som spretar isär åt olika håll, säger Siv Andersson.

Men trots allt är de alla glada över att partiet nu är samlat i Göteborg. Faktiskt ska de ta tillfället i akt att visa upp en solvattenbehållare på kongressen. Det är en sorts plastdunk där smutsigt vatten kan bli rent efter bara några timmar i solen. S-föreningen i Backa har redan skickat 72 behållare till byn Uroa på Zanzibar utanför Tanzanias kust. Sammanlagt har de samlat in 250 000 kronor till byn under sju år, pengar som bland annat gått till en förlossningssal i sjukstugan där. Och visst betyder det något med partikongressen inne i stan, säger Karl Spendrup:

– Ja det gör det, på det viset att jag har inte varit på någon kongress tidigare när det har varit i Stockholm, men nu ska vi ju dit. Dels ska vi ställa ut lite kring vårt projekt på kongressen, och lyssna och ta del av det här. Hur sjutton går det till? Det har jag inte vetat om tidigare, så det är nytt.

– Och så hoppas jag att de har tid att komma och titta på solvattenbehållaren som vi har med och ställer ut där och har tid att lyssna på oss, inte bara hur de ser på solvatten-projektet, utan hur vi ser på politiken och vad vi tycker att de skulle tänka på. Och då får vi ju träffa de stora direkt. De brukar alltid gå runt och titta i utställningshallen och så, säger Mari Spendrup.

Vad skulle du säga då, om Stefan Löfven kommer och tittar på er solvattenbehållare?

– Gå inte för långt åt höger, glöm inte de socialdemokratiska grundvärderingarna, även om jag håller med Siv om att det tar ju tid naturligtvis. Men, våga vara socialdemokrat, säger Mari Spendrup, medlem i S-föreningen i Hisings Backa i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".