Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Partikongress

Feministiskt Initiativ siktar mot riksdagspolitiken

Publicerat fredag 5 april 2013 kl 13.00
"Det här är frågor som de traditionella partierna inte riktigt klarar av"
(4:05 min)
Gudrun Schyman med Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco som också kandiderar som talesperson för FI. Carl Emanuelsson slutar som talesperson. Foto: Stig Åke Jönsson / SCANPIX.

Inte bara Socialdemokraterna håller partikongress i Göteborg i helgen - idag fredag inleder det lilla partiet Feministiskt Initiativ sin kongress i samma stad. Och nu är den förre talespersonen Gudrun Schyman tillbaka i rikspolitiken, när hon kandiderar som talesperson igen.

Gudrun Schyman säger att hon är väldigt bekymrad inte bara över utvecklingen som rör jämställdheten i samhället, utan även det som rör andra mänskliga rättigheter, såsom den ökande rasismen.

– Det här är frågor som de traditionella partierna inte riktigt klarar av. Det handlar om mänskliga rättigheter och icke-diskriminering. Och det är inte frågor som är utgångspunkten för de traditionella partierna. Vi ser försämringar inom den sociala välfärden, det blir större skillnader mellan de som har och de som inte har, ekonomiskt sett.

Gudrun Schyman påpekar att partiet nu har ett bredare program för att komma åt olika samhällsfrågor, inte bara de som är direkt kopplade till kampen för kvinnors rättigheter. Situationen har inte förbättrats alls den senaste tiden säger hon.

– Det är en demokratisk skandal att vi har det på det viset. Det drabbar ju alla kvinnor och inte minst invandrade kvinnor att man har någon form av låglönereservat för kvinnor som visar på synen att kvinnor är mindre värda och därför så är det som kvinnor gör också lägre värderat.

Gudrun Schyman har hela tiden varit engagerad i Fi som medlem i partiets ledning och har varit kommunalpolitiker för partiet i Simrishamn där hon bor. Hon säger att hon nu trappar upp sin politiska aktivitet eftersom det har blivit värre på flera fronter. Och hon vill ge ett nytt perspektiv på hur partiet ser på politiken eftersom allt det här hänger ihop och påverkar kvinnors situation och det förtryck som de utsatts för, säger hon.

– Vi ser då den här växande rasismen och vi ser hur det fascistiska partiet som Sverigedemokraterna är i Sverige, får ökat utrymme och en problemformuleringsmakt eftersom andra partier är rädda för att gå emot öppet , eftersom man är rädda att förlora väljare.

Hon säger att Feministiskt Initiativ inte är rädda för att förlora väljare utan att de kan bara kan vinna väljare genom att fokusera på dessa frågor. Men i det senaste valet 2010 gick det inte så bra, då partiet bara fick 0,40 procent av rösterna. Det dåliga resultatet beror på att det krävs mod för att stå ut och lyfta dessa frågor som Feministiskt Initiativ står för, säger Gudrun Schyman.

– Det är klart att det är utmanande att komma och säga att här har vi varken jämställdhet eller öppenhet och tolerans när den här sköna självbilden av Sverige är att vi är väldigt öppna, jämställda och toleranta. Det är ju en myt och det är klart att det är väldigt provocerande då att komma och ifrågasätta detta.

Nu ska Feministiskt Inititativ försöka komma in i riksdagen efter de upprepade misslyckandena. Man är inte nöjd med att bara vara en feministisk folkrörelse utan vill åstadkomma förändringar genom att kunna agera mot orättvisorna i samhället. Och detta sker bara om man sitter i riksdagen, säger Gudrun Schyman.

– Problemformuleringsinitiativet är en väldigt central fråga i politiken. Och formuleras aldrig de erfarenheter som kvinnor har av att bli orättvist behandlade, våra erfarenheter av rasism och sexism...om det aldrig formuleras som problem så kommer vi heller inte att få någon lösning på de frågorna.

Förutom Gudrun Schyman kandiderar också Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco till talespersoner i partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".