Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S-kongressen: Få ombud med utländsk bakgrund

Publicerat fredag 5 april 2013 kl 15.43
"Ett problem för både demokratin och politiken"
(3:19 min)
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Var femte svensk är antingen född utomlands eller har två föräldrar som är det. Men det märks inte i de politiska partiernas högsta organ. På den S-kongressen i Göteborg har bara sex procent av ombuden utländsk bakgrund. Ett stort problem, säger Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

– Dels är det ett demokratiproblem för det är ett tecken på att det finns strukturer som hindrar människor från att komma till toppen och bli partiets representanter. Jag tror också att det blir ett problem för politiken: Att om du inte har en mångfald av erfarenheter bland de människor som faktiskt formar politiken, då blir politiken sämre. Och vi behöver många människors erfarenheter i socialdemokratin för att det ska bli en relevant politisk kraft, säger Karin Pettersson.

Tjugo ombud har utländsk bakgrund på Socialdemokraternas pågående kongress i Göteborg, och Stockholm stad och Göteborg saknar helt representation av någon med annan bakgrund än svensk. Det är en katastrof, säger Johan Büser, S-ombud från just Göteborg. Mångfald är en nödvändighet i en stor organisation som Socialdemokraterna, säger han.

– Alla partier och folkrörelser som präglas av enfald och inte mångfald stelnar till slut och det är en fara. Stelnar vi har vi ingen möjlighet att återvinna folkets förtroende och vinna val. Så det är en överlevnadsfråga för vårt parti att vara representativa och öppna.

Men vad är det då han tycker att hans parti ska göra? Johan Büser igen:

– Medvetandegöra frågorna, prata om de här frågorna, det är steg ett. Sedan vet jag att något distrikt har tagit att man på sina listor ska ha en viss procentandel med utländsk bakgrund, det är en spännande tanke. Vi får väl titta på olika lösningar. Det bästa är ju om  förändringen kommer av sig själv genom att man pratar om frågorna. Men om det inte gör det så får man ta till hårdare metoder, ungefär som när det gäller unga på listorna. Där vi tog målet att det ska vara 25 procent som är under 35 år. Vi såg det som ett nödvändigt mål just för att förändringen inte skedde. Och då får vi naturligtvis tittat på den här frågan också, hur vi göra för att förändra det, säger Johan Büser.

Ylva Thörn är biträdande partisekreterare och även hon är bekymrad över att det är så få ombud med utländsk bakgrund på kongressen.

– Jag tycker att det är alldeles för lågt. Det visar också behovet av att vi har en organisation som möjliggör för alla medlemmar i vårt parti att nå och ha möjlighet att delta på en kongress.

Den här organisationen håller partiet på att se över just nu, och det ser allvarligt på den här situationen försäkrar hon. Men några konkreta, skarpa förslag för att åtgärda problemet är hon inte beredd att utlova.

– Vi vill vara ett framtidsparti, där det ska vara mera öppet. Vi ska se till att vi får in fler i vår organisation, och det innebär per automatik att alla de områden där vi i dag upplever att vi inte har en bred representation lyfts in, och då kommer också den här frågan upp på dagordningen. Och det är det löftet som jag kan ge. Jag kan inte säga att vi kommer att ha x antal personer och det tror jag också alla förstår. Men vi måste naturligtvis ha den högt på vår dagordning.

Kan du lova att det blir fler än sex procent nästa kongress?

– Sådana löften är väldigt svåra att ge. Det är några år kvar till nästa kongress - vi ska ha dem vartannat år. Det jag kan göra en utfästelse av är att vi centralt från partistyrelsens sida, kommer att lyfta den här frågan i alla lokala och i alla distriktssammanhang. Tiden är mogen att vi tar det här på största allvar, säger Ylva Thörn, biträdande partisekreterare i Socialdemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".