En ovanligt kall mars och en ovanligt sen vår. Uteserveringarna får vänta. Foto: Hasse Holmqvist / Scanpix

Men vart har våren tagit vägen?

"Vi får vänta ett par veckor"
2:36 min

Våren dröjer i stora delar av landet. Den har bara kommit lite fläckvis till bland annat västkusten, Öland och delar av östkusten, plus här och där i Jämtlandsfjällen. Men i övrigt lyser den med sin frånvaro. SR Internationals reporter Kavoos Akhtari begav sig ut på jakt efter våren i Stockholm.

– Hej! Jag går runt och letar efter våren. Har du sett den?

– Jag tycker den håller sig borta alldeles för mycket. Nej, jag har inte sett våren riktigt än. I form av förkylning kanske, men inte annars. Jag tycker det är dags att den ska komma nu, säger en ung kvinna som SR Internationals reporter Kavoos Akhtari träffar på stan.

Det finns en meterologisk definition på våren. Det ska vara en dygnsmedeltemperatur på över noll grader under sju dygn i streck. När det varit det kan man säga att den meterologiska våren är här. Har man fått den så kan man inte ta tillbaka den även om det skulle bli kallare, säger Jannicke Geitskaret, meteorolog på Sveriges Televison.

– Den är försenad i år. Den borde ha hunnit ända upp till Sundsvall vid kusten och södra Dalarna, men den har ju inte ens kommit hit till Stockholm än. Men våren är därute och lurar nånstans, säger hon.

Men ingen av de stockholmare SR Internationals reporter träffar har sett ens en skymt av våren.

– Nej, bara grus. Det känns inte bra, jag är jättetrött på vintern. Jag har aldrig förstått det här hur folk en gång i tiden kom hit upp och bosatte sig på ett sånt här omänskligt ställe, med tanke på klimatet alltså.

Och det är ovanligt kallt i år säger Jannicke Geitskaret.

– Ja, eller man kan säga att kylan har hållit i sig ovanligt länge. Man kan ju jämföra med när våren ska komma normalt. Och i Stockholm borde den ha kommit den 20:e mars. Mars har varit den kallaste i Sverige på sju år. Det fortsätter att vara kallt ett tag till, men en bit in i nästa vecka ska det komma in lite mildare luft, så då kanske det kan bli vår på lite fler ställen. Då har det blivit lite varmare på natten också än vad vi haft.

Så frågan är när kommer våren till Stockholm?

– Jag tror den kommer inom ett par veckor, för det ser ut att komma mildare luft, så om två veckor kanske, säger Jannicke Geitskaret, meteorolog på Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".