Svenska sedlar de näst smutsigaste i Europa

"Man ska tvätta händerna"
1:17 min

Svenska sedlar är näst smutsigast i hela Europa. Det visar en undersökning från universitetet i Oxford där man undersökt antalet bakterier på sedlar från olika länder.

George jobbar på en restaurang och hanterar mycket kontanter dagligen. Han har själv funderat på att använda handskar när han står i kassan, på grund av bakterierna.

– Givetvis är det ju så att sedlarna går från hand till hand och då blir det ju bakterier på dem. Så man ska ju vara jätteförsiktig och tvätta sig efteråt och inte ta sig i ögonen eller andra känsliga ställen.

Genomsnittet för antalet bakterier på en europeisk sedel är 26 000. Men när forskarna på Oxford-universitet undersökte de svenska sedlarna hittade de hela 39 600 bakterier. Näst flest i Europa efter de danska sedlarna som hade i snitt 40 226 bakterier. Men professor i infektionssjukdomar Björn Olsen vid Uppsala universitet anser inte att de svenska sedlarna innebär någon större hälsorisk.

– Det finns många andra smittkällor som är betydligt viktigare eller farligare än just sedlar. Så jag tycker inte man behöver förstora upp det här, så att det skulle vara någon fara egentligen. Däremot kan man ju alltid tänka på det, om man hanterar mycket sedlar och jobbar i affär eller så, att man ska tvätta händerna då och då. Det är ett väldigt bra sätt att minska antalet bakterier, säger Björn Olsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".