Nationalekonomen Ingvar Nilsson, en rapportförfattarna. Foto: Scanpix.

Arbete mot högerextremism ekonomiskt lönsamt

"Tanken är att sprida det här till fler kommuner"
1:50 min

Att bekämpa högerextrema och rasistiska grupper i ett så tidigt skede som möjligt kan spara kommuner miljontals kronor, visar rapporten Intoleransens pris som publiceras på onsdagen. Det är ett projekt som  Kungälvs kommun startade efter det uppmärksammade mordet på John Hron 1995 som nu utvärderats.

– Själva tanken med studien vi har gjort är ju att visa på de ekonomiska konsekvenserna. Och tanken är att kunna sprida det här sättet att jobba till fler kommuner, säger Ingvar Nilsson, nationalekonom och medförfattare till rapporten.

Rapporten, som gjorts i samarbete mellan Kungälvs kommun och stiftelserna Expo och Teskedsorden, har utvärderat ett projekt i Kungälvs kommun utanför Göteborg där kommunledningen bestämde sig för att utplåna förutsättningarna för så kallade vitmaktgrupper, efter det uppmärksammade mordet på John Hron 1995.

– Och det har man gjort väldigt konsekvent och systematiskt sen dess i nästan femton års tid, genom att varje år fånga upp mellan 20 och 40 ungdomar i årskurserna 8 och 9, som sedan får genomgå en process under ett helt skolår att lära sig om detta. Det har gett resultatet att i dag finns det ingen vitmaktrörelse i Kungälv, säger Ingvar Nilsson.

Den nya rapporten visar att projektet inte bara var framgångsrikt i att utplåna högerextrema grupper, utan dessutom var mycket ekonomiskt lönsamt. Den visar att varje krona som en kommun spenderar i förebyggande syfte sparar in minst 22 kronor på lång sikt. I Kungälv kommuns fall innebär de 13 miljoner som satsats sedan projektet startade en besparing på nästan 280 miljoner kronor enligt Ingvar Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".