1 av 5
Hovsjö har genomgått många renoveringar, men främst är det de sociala insatserna som höjt standarden, menar Telge Hovsjös vd Patrik Derk. Foto: Markus Landén/Sveriges Radio
2 av 5
Hovsjö centrum ägs i dag av en privat aktör men fungerar fortfarande som en mötesplats för många boende i Hovsjö. Foto: Markus Landén/Sveriges Radio
3 av 5
Fritidsgården i Hovsjö har nu öppet alla dagar i veckan och är öppen för alla. Den nya fotbollsplanen syns i bakgrunden. Foto: Markus Landén/Sveriges Radio
4 av 5
Där parken ligger i dag var det tidigare höga bullervallar som skymde utsikten och busstrafiken. Foto: Markus Landén/Sveriges Radio
5 av 5
Foto: Markus Landén/Sveriges Radio

Hovsjö - hoppfull modell för miljonprogrammet

"Tidigare var det bara bilbränder och kriminalitet. Nu är det jättelugnt här"
6:08 min

Hovsjö i Södertälje var länge ett miljonprogramsområde med hög kriminalitet och dåligt rykte. För sex år sedan startade ett projekt för att ändra på det, och i dag har antalet anmälda brott minskat med en fjärdedel och hyresgästerna engagerar sig i sitt närområde.

Natalie Nehme bor i området och är en av dem som varit med och förändrat Hovsjö. Hon berättar att de boende har tre representanter i bostadsbolaget Telge Hovsjös styrelse.

– Vi frågar och vi får svar, vi är med. Ungdomarna har fått vara med och har bestämt hur parken ska se ut. Det är vi som har fixat hela parken. Allt från att måla det här räcket till att lägga ut gräs, ta bort asfalt, fixa till, måla, snickra och putsa, säger hon.

Det är fullt av barn som leker och spelar fotboll innanför stängslet på den nya konstgräsplanen i Hovsjö. Och där buskar och bullervallar tidigare skymde utsikten öppnar sig istället den nya parken med fontänen i mitten som en mötesplats i hjärtat av området. Natalie Nehme är numera administratör på bostadsbolaget Telge Hovsjö. Och hon minns hur det var när hon som blyg 18-åring fick sommarjobb som arbetsledare i projektet Hovsjösommar.

– Då tänkte jag bara 'shit hur kan de lita på mig jag kan ju ingenting. Hur tänker de?' Men man växer som person när någon tror på dig, väldigt mycket. Alla vinner på det, både jag och alla som är omkring mig.

Och sommarjobbsprojektet Hovsjösommar är bara en av flera satsningar som gjorts sedan 2007. Det var då det stora kommunala bostadsbolaget i Södertälje Telgebostäder skapade bolaget Telge Hovsjö för att lättare kunna ta itu med problemområdet Hovsjö.

Sedan dess har bostäder renoverats, fritidsgården har fått längre öppettider och området har fått en närpolis, och det har gett resultat. Antalet anmälda brott har minskat med 25 procent på sex år och Telge Hovsjös egna enkätundersökningar visar att antalet hyresgäster som känner sig trygga har ökat från 52 till 74 procent. Patrik Derk är vd på Telge Hovsjö och för honom har de sociala projekten varit viktigare för området än de upprustningar som gjorts.

– Här gick det inte att se för att det var buskar överallt. Men nu är det en konstgräsplan och sen den här parken som går upp på sidorna här, där ungdomarna har rullat ut 55 000 kvadratmeter gräs. Det är de som har gjort det. Det här har nog varit det viktigaste sociala mobiliseringsprojektet, säger Patrik Derker.

Varför tror du att det har varit så viktigt? På vilket sätt?

– Att ungdomarna handgripligt har gjort det. Och på riktigt. Det var minigrävare, de var med och projektledde och var med rakt igenom. Det tror jag har gett ett ägandeskap.

Hur märks det i dag?

– Det märks på sådana där saker som är svåra att komma åt. Till exempel ungdomar som kör "crosshojar" och sånt har nästan försvunnit. Men det beror ju mycket på att det är ungdomarna som har gjort i ordning parken. Helt plötsligt börjar man nästan markera, tyst markera, att man inte vill ha någon som busåker i parken, säger Patrik Derker.

Men standardhöjningen och de sociala satsningarna i Hovsjö har inte kommit gratis. Trots att de allra dyraste renoveringarna inte behöver göras förrän om tjugo år har området behövt omfattande upprustningar. Och det har medfört att hyran i området har höjts med 20 procent på sex år. Hyresgästföreningens förhandlare Sefkan Halbori säger att satsningarna har varit välkomna, men att de samtidigt kan ha drabbat de fattigaste hyresgästerna i området.

– Alla är ju inte rika i ett samhälle. Det finns ju en grupp människor som lever på socialt bistånd och den typen av ekonomisk hjälp. För de som har låg inkomst och som känner att varje hundralapp är en belastning, för dem blir det ju betungande. Och även om inte alla familjer känner sig tvingade att flytta ut, så blir det ju så att man ser över på de andra bostadsområdena om det finns något billigare boende, säger Sefkan Halbori på Hyresgästföreningen.

Christ Mourad flyttade till Hovsjö med sin familj när han var fem år nu har han bott där i 17 år. Just i dag bär han runt på en vit folder från Telge Hovsjö där han gör praktik som fastighetsingenjör. Han berättar om en annan förändring i området, nämligen hur attityden har förändrats hos hyresgästerna.

– Om du går och pratar med en Hovsjöbo och ber dem berätta om Hovsjö då berättar de om lite positiva grejer. Förr var det bara bilbränder, kriminalitet och mycket sånt. Men nu har det blivit mycket mycket bättre. Nu är det jättelugnt. Nu är det trevligt, det är fint och de har gjort det snyggt. De satsar verkligen på Hovsjö.

Christ Mourad tycker att hyresgästerna hjälper varandra på ett annat sätt i dag.

– Folk har börjat ta tag i det hela. Det finns nu nattvandrare som promenerar under nätterna och kollar så att det inte händer något. Nu har man bättre dialog med folk som bor här och Hovsjöborna har bättre dialog med varandra. De kommunicerar mycket bättre, de brukar ta en promenad då och då under nätterna för att se så att allt är lugnt. Man har bättre koll på sina barn, säger Christ Mourad.

"Beslutsfattare vågar inte satsa långsiktigt"

Hovsjö i Södertälje - ett område som haft många svåra problem som man nu lyckades komma åt. Foto:Fredrik Sandberg / SCANPIX

#text=5499871#i Södertälje har de senaste åren lyckats att vända en negativ trend, men trots framgångarna är det inte många andra problemområden som följt Hovsjös exempel. Nationalekonomen Ingvar Nilsson menar att det är få som vågar satsa långsiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".