Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Problemområden får för kortsiktig hjälp

Publicerat tisdag 9 april 2013 kl 20.36
"Beslutsfattarna begriper inte bättre"
(3:19 min)
Hovsjömodellen borde kunna användas på andra platser, men beslutsfattare vågar sällan satsa långsiktigt menar nationalekonomen Ingvar Nilsson. Foto:Fredrik Sandberg / SCANPIX

Miljonprogrammet i Hovsjö i Södertälje har de senaste åren lyckats att vända en negativ trend av ökad brottslighet och förstörelse. Det har skett med hjälp av sociala satsningar och upprustningar, men trots framgångarna är inte det inte många andra problemområden som följt Hovsjös exempel. Bostadsbolaget Telge Hovsjös vd, Patrik Derk, tror att det beror på att det ofta finns en brist på "mjuk kunskap" i hans bransch.

– Om jag sätter mig med ett gäng beslutsfattare och säger att vi ska besluta om att byta en ventilationsanläggning för för tio miljoner, så "bankar" vi igenom det, vi får tio miljoner. Men försök att få fram tio miljoner till en social mobilisering. Det är stört omöjligt. Jag har aldrig hört talas om någon som har lyckats med det, som inte har sökt pengar via någon fond eller EU eller något, säger Telge Hovsjös vd Patrik Derk.

Man skulle behöva minska på ingenjörernas och teknikernas makt, och ge den till andra yrkesgrupper som har mer erfarenhet av att se sociala effekter av olika insatser, tycker Telge Hovsjös vd Patrik Derk.

Det var 2007 som projektet inleddes med att försöka minska problemen i Hovsjö och öka trivseln och tryggheten. Flera bostäder började renoveras, fritidsgården fick längre öppettider och områdets egna invånare engagerades i olika upprustningsprojekt. Nu har antalet anmälda brott har minskat med 25 procent, och andelen hyresgäster som känner sig trygga har ökat kraftigt. Isa Soysal bor i Hovsjö och fick jobb i byggprojektet Hovsjöbyggarna:

– Det har betytt jättemycket faktiskt. Man hade inte så mycket att göra. Och jag var uppe i Stockholm typ varje dag med mina vänner och festade hit och dit. Sen när jag fick jobbet så började jag lugna ned mig. Det har betytt jättemycket faktiskt, säger Isa Soysal.

Ingvar Nilsson är nationalekonom och han fick i uppdrag av Telge Hovsjö att räkna på de ekonomiska konsekvenserna av de olika satsningarna. Rapporten som presenterades tidigare i år visar att det finns miljontals kronor att spara genom förebyggande arbete i områden med liknande problem som Hovsjö. Men Ingvar Nilsson menar att beslutsfattare ofta ser för kortsiktigt på vilka kostnader utanförskap och arbetslöshet för med sig för ett bostadsområde.

– Vad kostar utanförskapet i Hovsjö i form av skolmisslyckande eller arbetsmarknadsmisslyckande? Det handlar ju om hundratals miljoner och ibland flera miljarder. Men det där ser inte beslutsfattarna i sina budgetsystem, och då beaktar de inte det i tillräcklig styrka tycker jag, säger Ingvar Nilsson.

Men om modellen nu ändå fungerar och är ekonomiskt lönsam, varför använder man inte den överallt? Ingvar Nilsson igen:

– Ett svar är att man inte begriper bättre. Jag har jobbat med sådana här frågor i 20-30 år och jag tycker att jag gång på gång blir häpen över med vilken aningslöshet och brist på kompetens som man ger sig in i sådana här frågor. Alla som har sysslat med det här ett tag vet att detta kräver långsiktighet, men det verkar som att våra system har kortsiktighet inbyggt i sig, säger Ingvar Nilsson.

Natalie Nehme bor i Hovsjö och hon håller med om att andra områden kan lära sig av Hovsjömodellen. Hon tror att många bostadsbolag arbetar fram onödigt komplicerade och kortsiktiga lösningar:

– Man har nog inte tänkt på det helt enkelt. Man väljer så avancerade grejor, man ska alltid göra det svåra av allting. Men enkla lösningar tar längre tid men ger en bättre effekt också, säger Natalie Nehme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".