Integrationsminister Erik Ullenhag bjöd in till ett samtal. Foto: Scanpix
Antiziganism i Europa

"Politiker måste agera mot hatet mot romer"

"Vi accepterar inte den typen av hat"
3:15 min

Politiska ledare på nationell och lokal nivå måste agera mot antiziganismen i Europa, sa integrationsminister Erik Ullenhag vid ett rundabordssamtal idag. I många länder saknas det en politisk vilja att göra något åt det rasistiska våld som regelbundet drabbar romer.

Mycket behöver göras både utomlands och här hemma, för att förbättra situationen för romer, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

– Det handlar om mitt politiska ledarskap i Sverige, men det handlar också för mig om att påpeka för andra länder och andra länders regeringar, att vi inte accepterar den typen av hat mot romer. Vi måste ha ett Europa, en europeisk union, där alla som lever i den unionen, är likvärdiga medborgare, det är en självklarhet. Men den självklarheten är idag tyvärr ifrågasatt i många länder.

På mötet i regeringskansliet idag samlades bland annat 25 regeringstjänstemän från olika europeiska länder, romska organisationer, representanter från internationella organisationer och forskare, för att utbyta idéer och erfarenheter om åtgärder mot antiziganism.

– Vi har tagit det här initiativet tillsammans med Europarådet för att lyfta frågan om antiziganism, hatet mot romer. För att se till att vi samlar goda krafter som vill bekämpa det här hatet. Innan jul var det en politiker i Ungern som jämförde romer med djur - det ska inte få ske i ett Europa som vi ska vara stolta över.

I Sverige pågår sedan förra året arbetet med regeringens strategi för romsk inkludering med flera initiativ för att bryta romers utanförskap. Regeringen håller nu också på att ta fram en så kallad vitbok, en sammanfattande skrift, över de övergrepp som skett mot romer i Sverige under 1900-talet. 

– Om vi inte vet om historien, med tvångssteriliseringar av romer, om vi inte vet om historien, där romer förnekades rösträtt och rätten att bosätta sig fritt, då är det svårt att göra någonting idag. Så mer kunskap om historien är en del. Sen den andra delen från svensk sida handlar om den strategi för romsk inkludering som vi har satt upp ett 20-årigt mål för. Men vi behöver också ta ett internationellt grepp, därför att vi har en gräslig situation i många europeiska länder, där romer möter ett rent hat i sin vardag och en ren rasism. Och det är klart att det kan också smitta av sig på ett land som Sverige. 

En väg till att bryta utanförskapet för romer i Sverige är att återbygga ett förtroende mellan romer och majoritetssamhället, säger integrationsministern. 

– Jag har stor förståelse för att en romsk familj som har drabbats av tvångssteriliseringar i Sverige i modern tid har ganska lite förtroende för svenska myndigheter. Då är det min och det politiska systemets uppgift att återuppbygga det förtroendet och skapa en brygga mellan den romska gruppen och majoritetssamhället. Sen handlar det om en skarp diskrimineringslag, och att du ska ha möjlighet att få upprättelse om du drabbas av diskriminering. 

Inför rundabordssamtalet idag skrev Erik Ullenhag på DN Debatt att politiska partier i Europa har ett ansvar att vidta åtgärder för att få slut på rasistiska uttalanden om romer, och att politiska ledare på nationell och lokal nivå måste säga ifrån. "Antiziganistiska yttringar ska alltid fördömas, bemötas och ifrågasättas, skriver han. Och han hoppas att deltagarna på mötet idag fått med sig bra idéer hem.

– Jag förväntar mig att vi har fått fler nya idéer, att vi har fått några av representanterna för regeringarna som är här att ta hem och göra hemläxan på hemmaplan. Det här handlar om vilken typ av samhälle vi vill ha. Vill vi ha ett samhälle vi är stolta över? Där människor behandlas efter vilka de här, och inte efter om man är rom eller tillhör en annan minoritet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".