Jan Björklund. Foto: Christine Olsson/Scanpix

S-beslut om friskolor kan försvåra uppgörelse

2:18 min

Utbildningsminister Jan Björklund är beredd att göra stora förändringar i dagens friskolesystem, men utesluter ett kommunalt veto av den typ som Socialdemokraterna beslutade om på sin partikongress i helgen. Han vill gärna ha med Socialdemokraterna på en kompromiss om friskolorna, men efter kongressen är han tveksam till om det är möjligt.

– Före kongressen var Socialdemokraternas partiledning väldigt orienterade mot att försöka åstadkomma en bred uppgörelse, och det säger de fortfarande att de är. Men, det är klart, kongressbeslutet gick ju i en helt annan riktning, säger Jan Björklund.

Det var sommaren 2011 som regeringen tillsatte den så kallade friskolekommittén, där alla riksdagspartier utom Vänstern och Sverigedemokraterna sitter med. Syftet var att se över de regler som gäller för friskolorna, bland annat hur stort inflytande kommunerna ska ha när en friskola vill starta, och om hur stor insynen ska vara i de privata skolkoncernernas verksamhet.

Meningen var att en överenskommelse skulle vara klar redan i höstas, men gång på gång har slutdatumet skjutits fram, nu senast till den 1 maj. Men efter den socialdemokratiska partikongressens beslut om att skärpa reglerna för friskolorna är frågan om det alls blir någon överenskommelse. Bland annat fattade kongressen ett beslut om att kommunerna ska ges ett "avgörande inflytande" vid nyetableringar av friskolor. I praktiken ska kommuner kunna säga nej till nya friskolor, alltså ett kommunalt veto.

Om det ska bli en uppgörelse måste Socialdemokraterna ändra sig om det här, säger utbildningsminister Jan Björklund.

– Det kommer ju att avgöras av i vad mån den socialdemokratiska partiledningen orkar och förmår att uttolka det här beslutet på ett sätt som nog distanserar sig från vad en del av partivänstern hade önskat.

Jan Björklund hoppas fortfarande på en bred överenskommelse, och han säger att han är beredd att göra kompromisser för att nå dit.

– Ja, det är därför som jag har tillsatt friskoleutredningen. Jag vill få en sexpartiöverenskommelse, som genom lagstiftning och ett regelverk runt friskolor, som skulle kunna stå sig under mycket lång tid, och skullle skapa en stabilitet och säkerhet i sektorn. Och från regeringens sida är vi beredda att gå långt i förändringar i dagens regelverk. En del förändringar vill vi i själva verket göra själva, och en del som vi kanske inte hade tänkt oss får vi acceptera i en uppgörelse. Däremot kan vi inte tänka oss ett kommunalt veto, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista